Boek en tentoonstelling in museum Ter Aar

Ter Aar – Met de titel “Loslaten, dat gaat niet meer” geeft de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar een boek uit met oorlogsherinneringen van en aan meer dan negentig Ter Aarse Indiëgangers.

museum TAR

Dat is op een bevolking van toen 4500 inwoners veel. Het boek, geschreven door dorpsgenoot Gerard van Pijkeren, schetst op basis van gesprekken met veteranen het beeld van hun Indiëjaren (1946 tot 1951) en laat ook het thuisfront – echtgenote en kinderen van vier inmiddels overleden veteranen – aan het woord. Van de drie in Nederlands-Indië omgekomen Ter Aarse soldaten wordt verslag gedaan en van de meer dan negentig Ter Aarse Indiëgangers wordt – voor zover mogelijk – in kaart gebracht bij welk bataljon en in welk actiegebied ze gediend hebben en wanneer en met welk schip ze de reis heen en terug hebben gemaakt.

De verhalen zijn aangrijpend en indringend. Onwetend raken jonge jongens verzeild in een oorlog, die duizenden slachtoffers eist. Onder de slachtoffers ook je maten met wie je dag en nacht door dik en dun ging. Patrouilles en hinderlagen. En er is het leven van alledag in een Nederlandse kolonie met een overweldigende en mysterieuze natuur. De wat wel genoemd wordt ‘vergeten oorlog’ loslaten, lukt de veteranen niet.

Tentoonstelling

Onder hetzelfde motto “Loslaten, dat gaat niet meer” houdt de vereniging van zaterdag 29 april tot donderdag 15 juni 2017 in het museum een tentoonstelling over de Indiëgangers. De herinneringen van de veteranen komen daar in de vorm van foto’s, documenten, souvenirs, geluidopnames en muziek tot leven.

Het VSB Fonds Alphen aan den Rijn e.o., de gemeente Nieuwkoop en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland dragen financieel bij aan dit project en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) heeft een bijdrage voor de tentoonstelling beschikbaar gesteld.

Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14-16 uur.

Bron www.chvteraar.nl