Nieuwveen wint regionale brandweerwedstrijd

Nieuwkoop – Het brandweerkorps van Nieuwveen heeft zaterdag 28 oktober de regionale finale van de brandweerwedstrijden van de Brandweer Hollands Midden gewonnen.

brw wint

Brandweer en ambulance medewerkers helpen beknelde man (foto: Joshua Bos)

Deze finale werd georganiseerd door de kazerne Sassenheim. De brandweerploeg uit Nieuwveen was één van de finalisten, omdat zij winnaar werden tijdens de voorronde in Nieuwkoop. Ook een zevental andere ploegen deed mee, Zevenhuizen werd uiteindelijk tweede

Het scenario dat de organisatie in Sassenheim had bedacht:
Een brandje in de Julianakerk tijdens onderhoudswerkzaamheden. Een loodgieter was aan het werk en het orgel kreeg een onderhoudsbeurt. Ook was er in de kerk een shantykoor aan het repeteren.
De loodgieter boorde op een bepaald moment in een gasleiding waarbij brand was ontstaan. De brandweer werd gealarmeerd. Er werd ook gespeeld dat er een vrijwilliger met hoge snelheid rechtstreeks naar de brandadres reed en daarbij uit de bocht vloog. De auto belandde op de zijkant en daarbij kwam een hovenier van de gemeente klem te zitten met zijn arm tussen de auto en een afvalcontainer. De politie die ter plaatse kwam wilde het gesprek aan met de brandweerman, maar hij was zo vervelend dat deze met geweld moest worden aangehouden. Dit was het moment dat de brandweer van Nieuwveen ter plaatse kwam.
De ploeg werd opgedeeld, twee mannen gingen de klemzittende man helpen en twee andere brandweerlieden gingen de kerk in voor een verkenning. Vervolgens moest men de kerk ontruimen en de brand blussen. Probleem was dat de loodgieter en de orgelmaker niet zomaar naar beneden konden.

Uiteindelijk verliep de klus vlot. De brand werd snel geblust en de slachtoffers snel in veiligheid gebracht.
‘s Avonds was de prijsuitreiking in de kazerne van Sassenheim. De Commandant van Brandweer Hollands Midden Hans Zuidijk verrichtte de prijsuitreiking. Zuidijk kon Nieuwveen belonen met de eerste prijs. Maandag 30 oktober hebben burgemeester Buijserd en Brandweer Hollands Midden de Nieuwveense ploeg bedankt met taart.