Grafisch Raku en tijd gevat in verf

Nieuwkoop – In het Reghthuys in Nieuwkoop exposeren Susanne Haag (keramiek) en Randi Vettewinkel (schilderijen) vanaf 14 oktober.

wankel evenwicht, Susanne Haag

Werk “Wankel evenwicht” van Susanne Haag

De expositie wordt officieel geopend op zondag 15 oktober 2017 om 15.00 uur. De expositie is te bezoeken in het tweede, derde en vierde weekeinde van de maand: zaterdag 14, 21 en 28 oktober van 10-16 uur, zondag 15, 22 en 29 oktober van 13-16 uur. Exposities in het Reghthuys zijn altijd gratis toegankelijk.

Kunstenaars

Susanne Haag experimenteerde met tal van technieken en ontwikkelde een voorliefde voor raku. Alles wat niet geglazuurd is, blakert zwart in het proces van raku stoken, een mooi gegeven als je graag met zwart-wit motieven werkt. Vaak is de bolvorm haar vertrekpunt, waar zij soms een verrassende draai aan geeft door hem naar één kant uit te rekken.  Na de eerste bak tekent Susanne met potlood het dessin. Vervolgens worden de delen die wit moeten worden geglazuurd. Het effect van geometrische motieven op ronde vormen is bijzonder: er ontstaat diepte met een sterk trompe-l’oeil effect. 

Randi Vettewinkel weet in haar schilderijen abstracte begrippen als tijd en ruimte te vatten in verf. Wat haar werk zo intrigerend maakt is wat zij  zichtbaar maakt of juist niet: zij schildert momentopnamen. Alledaagse situaties, die op de kijker toch een bevreemdend effect hebben. We zien anonieme gestalten op stations. Waar zijn ze naar op weg? We zien vage gestalten in grote gebouwen. Wat doen zij daar? Randi schildert leegtes die méér doen vermoeden dan getoond wordt. Haar werk neigt naar het abstracte, maar blijft toch herkenbaar. Dit resulteert in een zekere ingetogenheid.