Winnaars Groene Hart Kunstprijs bekend

Nieuwkoop – Op Hoeve Rijlaarsdam zijn vrijdag 20 oktober de Groene Hart Kunstprijzen 2017 voor Professionals en voor Amateurs uitgereikt door acteur Bram van der Vlugt.

prijswinnaars Magda de Groot en Goke Leverland (r)

Bij de amateurs won Magda de Groot (li) en bij de professionals  werd Goke Leverland eerste.

Het betrof de tiende editie van de kunstcompetitie die tweejaarlijks door de Stichting Kunstpromotie Groene Hart wordt georganiseerd. Deze jubileum editie kreeg als thema  ‘Licht, Leven, Landschap’
156 kunstenaars uit heel Nederland hebben hun werk ingeleverd: 81 amateurs en 75 professionals. De expositie van de 156 kunstwerken in Galerie Hoeve Rijlaarsdam duurt nog tot en met vrijdag 24 november.
Op zondag 12 november 16 uur worden er 2 publieksprijzen uitgereikt:
* de Rabo Bezoekers Publieksprijs: hierop kunnen de bezoekers aan de expositie stemmen; alle kunstenaars doen hieraan automatisch mee.
* de Rabo Online Publieksprijs.  Op deze prijs kan online worden gestemd, via de website www.groenehartkunst.nl. Hieraan doen 135 kunstenaars mee.
Op beide publieksprijzen kan worden gestemd tot zaterdag 11 november 17.00 uur. Uitreiking van de Groene Hart Kunst trofee is op zondag 19 november om 14 uur, door burgemeester Frans Buijserd.

Licht leven en landschap
Met het thema ‘Licht, Leven, Landschap’ had de Stichting de kunstenaars als opdracht meegegeven het Groene Hart van Nederland zodanig uit te beelden dat daarmee de bijzondere schoonheid, de kwetsbaarheid van het landschap en het authentieke leven en activiteit in het gebied van het Groene Hart tot uiting kwam. Ook het jubileum diende als inspirerend uitgangspunt: ‘vang het licht, toon het leven en de verandering en/of kleur het landschap van het Groene Hart in de afgelopen 20 jaar…’

De Groene Hart Kunstcompetitie voor professionals en amateurs heeft ook de 10e keer een variatie aan schilderijen, foto’s, textiele kunst, beelden, keramiek en glaskunst opgeleverd. 180 kunstenaars schreven zich in, 156 kunstenaars – 75 professionals en 81 amateurs – werden beoordeeld door de professionele jury, bestaande uit textielkunstenaar Greet van Duijn, uitgever & kunstkenner Ad van Gaalen (voorzitter), keramist & glaskunstenaar Marianne Hartemink, kunstschilder Peter van Loenhout, fotograaf Hans van Ommeren, en beeldhouwer in brons Kitty Warnawa.

Magda de Groot - winnaar amateurs - A012 - Impressie vh Groene Hart

Winnende werk van Magda de Groot

Amateurs
Magda de Groot uit Leiderdorp werd winnaar bij de Amateurs met haar acrylverfschilderij “Impressie van het Groene Hart”. Zij heeft met een natuurlijk, aangeboren gevoel voor compositie en niet gehinderd door dogma’s omtrent figuratie, haar gevoel voor het Groene Hart-landschap weergegeven: een ware impressie van Licht, Leven en Landschap. De jury vindt haar een natuurtalent, in meerdere betekenissen van dat woord. De prijs bestaat uit € 1.000 en de Groene Hart Kunstprijs trofee.
Bep Hassing uit Zevenhoven heeft de 2e prijs gewonnen met haar acrylverfschilderij “Licht”.

Goke Leverland - winnaar Profs - P1030 - Oude Eik

Winnende werk van Goke Leverland

Professionals
De eerste prijs bij de beroepskunstenaars, een bedrag van € 2.000 en de Groene Hart Kunstprijs trofee, is gewonnen door beeldhouwster Goke Leverland. Van fragiele bronzen elementen – vermoedelijk afvalelementen uit de bronsgieterij – bouwde zij een monumentale elegante boom op, “Oude Eik”, met, bij juiste belichting , een indrukwekkend schaduwspel op de achtergrond.
Wim van Loon uit Gouda toont met zijn olieverfschilderij “Reflecties” een doorkijkje: door het gebladerte zien we een prachtige, niet per se realistische, weerspiegeling van het licht op het water en het land. Hij verdiende er de 2e prijs mee.
Peter Schraven uit Roelofarendsveen werd 3e met zijn schilderij ‘Molentje’, een sfeervol landschapje met molen, in de traditie van de Haagse School geschilderd, maar nét nog wat impressionistischer.