Nooit te laat om wat te leren

Nieuwkoop – Wethouder Bernadette Wolters heeft op 11 december certificaten uitgereikt aan cursisten van de Participatie Academie. Een paar dagen later hebben negen vrouwen een workshop gevolgd bij de Metaalvakschool.

Kookgroep
De meeste deelnemers deden mee aan de kookgroep. Dat betekende met elkaar trainen, overleggen en ondersteunen. Er is drie keer op een andere locatie dan De Steupel een maaltijd klaargemaakt, namelijk in De Vlinder, De Kaleidoskoop en de Huiskamer van St. Huiskamer Noorden. De groep moest gezamenlijk de veiligheid in de gaten houden, maar ook discipline tonen als het om bijvoorbeeld hygiëne, afspraken, afrekenen e.d. ging. Het slotproject was een buffet voor circa vijftig personen.

Project gezondheid
Het project gezondheid kent al enkele jaren een vaste kern cursisten met belangstelling voor Gezondheidszorg. Een basisboek over gezondheid in Nederland op het goede taalniveau, bezoeken aan gezondheidsinstellingen en het ontwikkelen van een studeergedrag zijn belangrijke doelen. Na dit “eerste deel” kijkt men nu al uit naar 2019, waarbij het team van de Participatie Academie i.s.m. het Taalhuis van de bibliotheek een pilot wil uitvoeren met de landelijke training over Gezond leven, “Voel je goed”.

Workshops Metaalvakschool


Negen volwassen vrouwen zijn donderdag 13 december gestart met de eerste van de drie workshops aan de Metaalvakschool. In de eerste praktijkles werd een kerstboompje met ledlampjes gemaakt. (zie foto) Uiteraard kregen de dames uitleg over materialen, gereedschappen, het gebruik ervan en veiligheid. Volgend jaar volgen nog twee workshops.

Participatie Academie
Bij de Participatie Academie gaat er om dat mensen met een hulpvraag geholpen worden of zichzelf kunnen helpen. Dan gaat het vooral om taal. ‘Alleen het leren spreken, is niet voldoende,’legt Joke uit. ‘Het gaat er om dat mensen het in hun hoofd krijgen en dat ze actief de (Nederlandse) taal gaan gebruiken. Daarmee verwerven zij zich ook makkelijker een plek in de maatschappij. Als je de taal beheerst, kun je elkaar wat uitleggen.’

Bron: www.natuurlijknieuwkoop.nl