400 Jonge techneuten bij Metaalvakschool

Nieuwkoop – Lassen, solderen, 3D printen en dakpannen leggen: de Techniekdagen van de Metaalvakschool werden druk bezocht.

lasser

De kinderen die te gast waren op Metaalvakschool tijdens de Techniekdagen, konden kiezen uit ruim twintig activiteiten. Vierhonderd leerlingen tussen de 9 en 12 jaar deden mee op 23, 24 en 25 oktober.

Voor de deur stond de indrukwekkende Technobiel van OTIB en in de werkplaats van de Metaalvakschool was de Techniekstand van OTIB. Een aandachttrekker was de lascabine waar Hansjan Dijk van Westfalen het lassen demonstreerde. ‘Het lijkt wel vuurwerk’, riepen Lieke, Isabel en Anna, die door de raampjes met speciaal verduisterd glas konden meekijken hoe Majda haar eerste las legde. De meiden vinden het spannend: ‘Een beetje zoals wanneer je in de achtbaan gaat: leuk en eng tegelijk’.

bankschroef

Jeroen Koeleman van Omnia Bouw had voor de techniekdagen een ‘dak’ getimmerd waarop de leerlingen dakpannen konden leggen. Mike zit in 3 vmbo op het Ashram College en begeleidde de leerlingen. ‘Leuk om te doen, de kinderen vinden het hartstikke mooi. En ze worden steeds sneller’. Mike gaf de kinderen tips zonder voor te zeggen hoe het moet en liet de leerlingen mee helpen opruimen, alsof hij al jaren voor de klas staat.

Zeventien leerlingen van het Ashram College begeleidden de kinderen tijdens de Techniekdagen. Maira is een van hen: ‘Als de kinderen komen, vragen ze wat ze moeten doen. Dat laat ik ze zelf uitzoeken en dat vinden ze juist leuk. In de stand over Domotica konden ze onder andere de verlichting en een zonnescherm bedienen via een tablet. Daarvoor moesten ze wel eerst alle netwerkkabels goed aansluiten. Dat lukte gelukkig altijd!’