Aapje droomt over een ander duurzaam Raarmeer

De Rekenkamer van Raarmeer heeft een advies uitgebracht over duurzaamheid. Duurzaam betekent volgens de Dikke van Dale o.a. langdurend, weinig slijtage of bederf.

Nou dat geldt niet voor de Raad zelf, de houdbaarheid is max 4 jaar en tussentijds stinkt er weleens wat. Nee het gaat over energie en daarvoor moeten er betere plannen komen. Raarmeer maakt gebruik van de rest warmte uit gezuiverd afvalwater, maar in dat effluent zitten nog wel restanten van geneesmiddelen en hormonen. Kunnen we daar nog iets mee? Het verder opgewarmde water loopt als een warmte rivier door het industrieterrein naar het zwembad. De Schilkerweg zal niet meer bevriezen, wel jammer van de eenden die s ´winters op de weg gaan zitten en dan aangereden worden.

Duurzaam en spaarzaam komen ook dicht bij elkaar. Volgens een betrouwbare krantenbron telt Raarmeer 300 miljonairs, dat is nog zonder de bitcoin bijtelling. Dus 300 spaarzame inwoners, dat is 1% van de lokale bevolking. Ca 50 inwoners zijn afhankelijk van de voedselbank omdat ze te weinig geld gespaard hebben om zelf voedsel te kopen. Zij eten de producten die anders zouden bederven. Onze inwoners gooien door zelf niet goed in te kopen ook nog eens ca. 20% van het voedsel weg o.a. bang gemaakt door de datum van uiterste verkoop.

Droom van Aapje, breng die miljonairs en de voedselbank dichter bij elkaar, een beetje afromen moet toch kunnen. Kunnen we nog een algemeen medicijn ( een soort aspirientje) fabriceren uit dat net niet volledig gezuiverd afval water (scheelt weer dure medicijnen en eigen risico). Kunnen we een inzameling instellen die elke dag langs de huizen rijdt voor niet gebruikt voedsel en die tevens let op de eenzaamheid van alleen- staanders. Dan laten we de raadsleden verplicht mee rijden op die foodtruck, zelf waarnemen scherpt het inzicht en we hebben dan gelijk herkenbare raadsleden. Of tijd voor een nieuwe partij Duurzaam Nieuwkoop.

Aapje