Aapje en de ongelijkheid van Rio

Het kan je niet zijn ontgaan: de Olympische Spelen zijn bezig. Heel het volk staat achter Oranje, bekend als Team NL.

Aapje

Vier jaar getraind voor soms een optreden van minder dan een minuut bij judo. Bij dat plankzeilen en één persoonsbootjes heb je nog 10 baantjes af te leggen. Wat een ongelijkheid, het fietsen op de weg is teamsport geworden en alleen de winnaar krijgt een medaille.

Maar bij estafettes krijgen er vier een medaille. Bij andere sporten meten ze een duizendste van een seconde  of punt dan ben je toch eigenlijk allemaal gelijk geëindigd. En dan nog de sporten met een jury die in een fractie van een seconde beslissen over wat wel of niet goed was en dat zonder video herhaling, terwijl bij andere sporten er wel met video wordt gewerkt.

Mag je als sporter buiten het dorp komen, nee liever niet want het is buiten gevaarlijk bijvoorbeeld je kan een verkoudheid oplopen en je kamergenoten aansteken. Maar het is niet verboden, maar ga dan niet “ doorzakken”  want de één is top sporter en de anderen zijn gewoon  supporters en dat is een terecht verschil.

Een groot verschil wat je niet krijgt te zien,  de armoede en de onveiligheid door bendes.  Alle politie is nodig bij de O.S dus in bepaalde wijken wordt geleden, omdat de prestigieuze “Spelen” er zijn.

Een ongelijkheid waar niets aan te doen valt is het tijdsverschil van 6 uur. Maar waarom zenden we dan zowel op Rio tijd  als op NL tijd uit?  Schrap dat uitzenden op Rio tijd , gewoon alles op NL tijd, dan kunnen wij in ons slaapritme blijven. Goed slapen is belangrijk voor een sporter maar ook voor een supporter.

Waarom zijn de O.S om de vier jaar en WK’s elk jaar?   De O.S zijn ingevoerd toen nog niet alle sporten een WK  kenden, dus eigenlijk zijn de O.S achterhaald.

Verder moeten de Spelen verbroedering brengen tussen volken. Nou dat heeft ( nog) niet gewerkt. Nog steeds  hebben we gewapende conflicten.

Positief is dat het Olympisch Comité  voor de verbroedering heeft geregeld dat er 450.000 condooms beschikbaar zijn voor 10.500 sporters  en dat voor 14 dagen. Met 3 condooms per dag wordt het toch topsport of zijn ze handig voor urine monsters?

Aapje

Auteur: Aapje