Aapje en Sint

Ja, HIJ is weer in het land, de goedheiligman
Maar waar komt de Sint toch vandaan?  Ze noemen de Sint ook wel de Bisschop van Myra, dat is een plaatsje in Turkije in de buurt van Antalya. Hoe past dat bij onze gespannen relatie met Turkije?

Aapje
Komt de Sint hierheen met een boodschap van Erdogan?   Mag hij wel spreken in het openbaar? Of komt de Sint uit Spanje, maar uit welk deel? Als hij uit het onafhankelijke  Catalonië komt dan valt hij niet onder vrije verkeer van Schengen. Stel dat de Sint zich meldt bij de marechaussee. Die zien dan een duidelijk verklede man met twee wijde jurken over elkaar, met veel gezichtsbedekking en een puntmuts waar je van alles in kan verstoppen. Mag de Sint dan wel het land in komen?
En dan het boek dat Sint bij zich heeft. Dat staat vol met aantekeningen over kinderen die al dan niet braaf geweest. Hoe komt hij aan die informatie, kan hij telefoonberichten of mails van families hacken? Is het wel waar wat er in dat boek staat of is het fake-news?
Trouwens dat hij met zijn paard over het dak loopt moet toch ook wel fake-news zijn. Je moet de Sint maar niet beoordelen naar hedendaagse opvattingen. Het geheel is een sprookje. Die Zwarte Pieten zijn zwart, omdat je anders de knechten zou herkennen als je buurjongen of  buurmeisje. Gewoon om incognito te blijven en dat heeft dus niets met racisme te maken.
Toch jammer dat Aapje niet op schoenen loopt. Helaas niets om bij de kachel c.v. of sfeerhaard te zetten.
Aapje