Aapje kiest voor Premier Willem Alexander

De Formatie gaat niet erg lukken, de partijen hebben zich voor de verkiezingen te veel vastgelegd met uitspraken en kunnen niet terug.

Aapje

De partijen hebben onder leiding van een informateur de kans gehad om er zelf uit te komen. De tijd is om. Bij de verkiezingen van de gemeente moet er ook op tijd, 6 weken, een coalitie akkoord zijn. Nu moet de Koning maar ingrijpen. Qua populariteit en vertrouwen steekt hij ver boven de partijleiders uit. Alle reden om Willem Alexander ook maar Premier te maken.

Deze keer niet als eerste onder de gelijken maar in de rol van eerste zonder gelijken. Dus het Franse president model. Hij mag zelf de ministers benoemen, nadat ze bij hem blijk hebben gegeven van de juiste capaciteiten. Te werven uit de politieke partijen maar ook van daarbuiten als vakkracht.

Hij mag ze ook ontslaan, dus geen gebungel meer zoals bij Opstelten, van der Scheur of Plassterk, of Rutte. Dit model houden we voor 4 jaar vol, dan stemmen we weer. Op Prinsjesdag leest W.A zijn eigen tekst voor.

Nog even een advies voor benoemingen: vice premier Rutte; Buitenlandse zaken en Sociale Zaken Wilders (met kans op ontslag na 2 jaar); Binnenlandse zaken een vakminister ( een professor Bestuurskunde) Justitie/Vluchtelingen Buma; Onderwijs & Cultuur Pechtold, Politie gaat naar Aboutaleb, Defensie mag Peter van Uhm doen, Voedsel, Landbouw en Visserij Thiemen, Economisch zaken & vergroening gaat naar Klaver en Huisvesting Stef Blok.

Blok komt ten slotte voort uit een oude Raad van Nieuwkoop thans Raarmeer. Media zetten we Peter Vos op (ja ja collega columnist waar ik wel vertrouwen in heb). Ministerie Verkeer en Wat-er-Staat is voor Guus Elkhuizen. Zo komt ook Raarmeer beter op de kaart te staan.

Aapje