Aapje met goede, betere en beste wensen voor 2018

Goed, beter, best hebben we als rijtje geleerd waarbij best de overtreffende trap is. Hoe genuanceerd liggen de “trappen van vergelijkingen” eigenlijk met Nieuwjaar?

Bij het handjes schudden bijvoorbeeld op de receptie van de gemeente, zeg je tegen een persoon, de “beste” wensen voor 2018. Je zegt dus niet tegen een persoon die je iets minder graag mag, een “beter”2018. Tenzij je weet dat 2017 voor die persoon werkelijk een slecht jaar was.

Je wenst wel iemand een “goede” gezondheid, maar dat is dan de stellende trap en geen overtreffende trap. Je hoort dus niemand zeggen “een goed 2018 en de beste gezondheid”.

Het ligt dus wel genuanceerd.

Het ene raadslid kan niet tegen een raadslid van een andere partij zeggen: ‘Ik wens je een minder/ minst goede verkiezingsuitslag.’ Terwijl dat wel de inzet van de campagne 2018 wordt. Nee de strijd wordt eerlijk gestreden en aan het einde heeft de kiezer het lot bepaald voor die partij. De kiezer weet het beste wat goed is voor Raarmeer in 2018 en de daarop volgende jaren. We laten de nuancering dus over aan de kiezer.

Terug naar de oorsprong van het elkaar “het beste” toewensen. Basaal komt het erop neer dat je namelijk ook de beste wensen gelijk terug krijgt en dat heb je nodig om het Nieuwe Jaar in te gaan, na de donkere dagen.

Kortom, jezelf een beetje kietelen. Wij apen doen aan vlooien en dat is ook lekker.

Lieve lezers van mijn column, de beste wensen voor 2018 en een goede gezondheid.

Aapje