Aapje over eerbetoon aan burri

Amsterdam huilt, waar het eens heeft gelachen. De Amsterdammers huilen om het overlijden van hun burgemeester. Dit is weleens geheel anders geweest.

Aapje

Er was geen ontzag of respect voor bestuurders of ambtsdragers,  liever Oranje vrijstaat en geen eerbied voor het Huis van Oranje. Het Oranje voetbalelftal is alleen populair als daar veel spelers van Amsterdam  in zitten. Ze huilden verleden jaar toen ze geen landskampion werden. En ze huilden bij het noodlot van een jonge voetballer. Amsterdam huilt.
Wat zou er in Raarmeer gebeuren als onze Burri in het harnas zou overlijden?  Let wel:  Aapje stelt dit als een retorische vraag.
Geen bloemen bij de ambtswoning, want die woningen hebben wij al verpatst. Oke dan maar bij het gemeentehuis.  Wat zou er uit de straatinterviews komen van de lokale media?  Wat zouden onze fractie woordvoerders te melden hebben?  Komen de Raarmeerders bijeen in stille tochten of juist veel applaus bij het gemeentehuis? Stel dat er niets gebeurt ligt dat dan aan de Raarmeerders of aan de Burri?
Het wonderlijke van een retorische vraag is dat er geen antwoord op komt, maar aanzet tot nadenken.
Laten we ons maar geen zorgen maken voor de dag van morgen. Toen Aapje deze column schreef liep de Burri nog net, zonder harnas,  onder zijn boom door.
Aapje