Brons voor Nieuwkoop

Nieuwkoop – Nieuwkoop heeft op 21 september brons behaald bij de verkiezing van het groenste dorp van Nederland. 

Dat maakte Entente Florale woensdag bekend op de Groendag in Capelle aan den IJssel. Wethouder Guus Elkhuizen nam de prijs dankbaar in ontvangst: “De prijs bevestigt wat wij allang wisten: Nieuwkoop is de natuurhoofdstad van het Groene Hart! Wij nodigen iedereen uit om een keer in ons groene dorp te komen kijken.” Naast het brons ontving Nieuwkoop een bijzondere waardering voor de aanpak van recreatie en toerisme.

Op 27 mei bracht de jury een bezoek aan Nieuwkoop. De Entente Florale jury legde haar bevindingen van het bezoek vast in een uitgebreid rapport. De jury beoordeelde Nieuwkoop met een score van 7,4. De gemeente is blij met het juryrapport en gaat zeker aan de slag met de aanbevelingen om het dorp en de gemeente nog groener en duurzamer te maken.

Nieuwkoop was samen met de plaatsen Beuningen, Beek en Donk en Stevensweert genomineerd voor de titel Groenste dorp van Nederland. Allemaal plaatsen van zeer hoge kwaliteit, aldus de jury. Uiteindelijk ging Beek en Donk er met de hoofdprijs vandoor dankzij een eindscore van 8,4. Het zilver ging naar Stevensweert met een score van 7,9.

Bijzondere waardering voor recreatie en toerisme
De jury sprak door het uitreiken van het certificaat ‘Groen en recreatie/toerisme’ bijzondere waardering uit voor het aanbieden van toerisme op maat. Ook roemde de jury de samenwerking met de buurgemeenten, ondernemers en inwoners op het gebied van recreatie.

Entente Florale
De verkiezing ‘Groenste Dorp van Nederland’ wordt jaarlijks georganiseerd door Entente Florale. Dit is een organisatie die zich bezighoudt met het stimuleren van goede groenvoorzieningen in verstedelijkt gebied. De wedstrijd heet de ‘Groenste dorp van Nederland’, maar groen is slechts een onderdeel. Entente Florale kijkt ook naar cultuurhistorisch erfgoed, inrichting, natuur en landschap, recreatie en toerisme, en milieu en duurzaamheid. De jury kijkt daarbij zowel naar het beleid als de praktijk.

veiligopvakantie