Cursus alcohol en drugs in verkeer en bij geweld

Regio – Vandaag hebben meerdere agenten van politie Kaag en Braassem en Politie Alphen aan den Rijn een cursus voor nieuwe wetgeving die in is gegaan op 1 juli 2017.

Het gaat hier om aanvullende wetgeving bij drugs in het verkeer en de (nieuwe) Wet Middelenonderzoek bij geweldplegers

Verkeer

Met een speekseltest is vanaf 1 juli snel en eenvoudig te zien of er één of meer aangewezen drugs zijn gebruikt. Politieagenten kunnen weggebruikers verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel. Als deze test positief is, dan wordt een vervolgonderzoek ingesteld. Een arts of verpleegkundige neemt hiervoor bloed af en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) analyseert bloedmonsters op het type drugs en de hoeveelheid drugs. De uitslag van het bloedonderzoek geldt als bewijsmiddel.

Geweld

Vanaf 1 juli 2017 is de politie gaan testen of geweldplegers alcohol en/of drugs hebben gebruikt. Zo ja, dan wordt deze informatie gebruikt in het strafproces en kan het OM een zwaardere straf eisen.

In welke gevallen?

Alle verdachten van geweldsmisdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten (bijv. mishandeling, bedreiging, moord, vandalisme, seksueel geweld en geweld tegen dieren), kunnen getest worden. Maar ook anderen dan de geweldpleger, bijvoorbeeld degenen die de verdachte aanmoedigden. Ook bij dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld, waar geen voorlopige hechtenis op staat, kan getest worden.

politie 1