De Vriendendienst 20 jaar actief

Regio – De Vriendendienst Zuid Holland Noord werd in 1997 opgericht en viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Dit samenwerkingsproject van de Rivierduinen en Eva (voorheen Bureau Informele Zorg van ActiVite), groeide uit tot de huidige 100 vrijwilligers die professioneel ondersteund door drie coördinatoren in de hele regio Zuid-Holland Noord actief zijn.

Wat is de Vriendendienst?

De Vriendendienst brengt mensen met een psychiatrische achtergrond en vrijwilligers met elkaar in contact. Vaak hebben mensen die lange tijd opgenomen zijn geweest en weer zelfstandig gaan wonen, moeite om contacten met andere mensen aan te gaan en raken daardoor in grote eenzaamheid, een sociaal isolement.

vriendendienst

Vrijwilligers van de Vriendendienst bezoeken gedurende één jaar een vast “maatje” een ochtend, middag of avond, per week of per 14 dagen.

Hoe het maatjescontact wordt ingevuld kan heel verschillend zijn. Het gaat om heel gewone dingen zoals samen wandelen, een eindje fietsen, boodschappen doen of een kopje koffie drinken, maar ook een bezoek aan een museum of samen naar de film.

Zo bieden vrijwilligers gezelligheid en afleiding en zijn door hun persoonlijke betrokkenheid en respect voor de ander een grote steun.

Vrijwilligers hoeven geen deskundigen te zijn. Het gaat om gewoon menselijk contact.

Een luisterend oor, geduld, doorzettingsvermogen en interesse in andere mensen zijn de belangrijkste ingrediënten.

Er wordt geprobeerd om koppels te maken van mensen die elkaar iets te bieden hebben, met vergelijkbare belangstellingsgebieden en liefhebberijen.

De Vriendendienst biedt ondersteuning aan vrijwilligers door een introductiebijeenkomst, regelmatige thema-avonden en vergoeding voor reiskosten.

De Vriendendienst wil verder groeien. Wilt u iets betekenen voor een ander, vindt u het een uitdaging om met verschillende mensen om te gaan, neem dan contact op met Wilma Jager van Eva, coördinator Vriendendienst Alphen aan den Rijnen en omgeving via telefoon (071) 516 14 45 of per e-mail w.jager@wijzijneva.nl