Drie winnaars, één verliezer

Nieuwkoop – SBN van 5 naar 6 CDA van 4 naar 5 en VVD van 3 naar 4 zetels. D66 verloor en houdt 1 zetel over.

Stemmen tellen ……..

De gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwkoop pakten voor D66 verkeerd uit. Wellicht had de partij last van de landelijke malaise en daardoor zag de lokale D66 partij twee zetels verdwijnen. Wethouder Annette Pietersen was teleurgesteld. ‘We hebben zo ons best gedaan.’

En zoals D66 mee naar beneden ging in de landelijke daling van D66, zo ging de VVD mee in de stijging. Tom de Kleer zag zijn partij weer naar 4 zetels stijgen. Na het vertrek van Leen Mur (een aantal jaren geleden) zijn de liberalen niet meer op 4 gekomen (ook niet in 2014) Nu dus wel.

Diezelfde Mur verliet SBN ruim een jaar geleden en daardoor zat SBN vanaf die tijd met 5 zetels in de raad. Die zesde zetel werd 21 maart weer teruggepakt en net als in 2014 behaalde SBN 6 zetels.

Het CDA had geen “last”van landelijke bewegingen en vierde in opperbeste stemming een “echte” overwinning. ‘Met name een ijzersterke campagne en een stabiele achterban hebben ons sterker gemaakt,’ aldus een trotse CDA voorman Egberts.

Natuurlijk Nieuwkoop bleef stabiel op 4 zetels en SGP/Christen Unie op 1.

De officiële uitslag wordt vrijdag 23 maart bekendgemaakt, maar ook de restzetels zijn als verdeeld en er worden geen ernstige wijzigingen verwacht.

De verkiezingsstrijd op persoonsniveau wordt later bekendgemaakt, want de zetels mogen dan wel bekend zijn, maar er zouden ook voorkeurstemmen kunnen zijn.

Meer details over de uitslag op en later tijdstip en eventueel op www.nieuwkoop.nl