Echtpaar Verhage 60 jaar getrouwd

Nieuwkoop – Burgemeester Buijserd is dinsdagmiddag op bezoek geweest bij het diamanten bruidspaar Verhage-Severien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het was op 10 oktober ook precies 60 jaar geleden dat de Nieuwkoopse Jan Verhage (beter bekend als Jan de Post) getrouwd was met de Groningse Gepke Severien.
Hoe vindt een Nieuwkoper een Groningse? Jan kreeg Gepke als correspondentievriendin tijdens zijn militaire dienstplicht (Ede / Wageningen). Toen hij schreef wel naar Groningen te willen komen om haar te ontmoeten, maar dat het financieel niet eenvoudig was, schreef Gepke dat zij ook wel wat wilde bijdragen. Het werd een memorabele ontmoeting. Jan kwam te vroeg aan en de broer van Gepke haalde Jan op. ‘Jan had wel een heel vreemde verliefde blik,’ vertelt een lachende Gepke. ‘Hij keek niet helemaal recht uit z’n ogen.’ Jan vult zijn echtgenote aan: ‘Volgens mij keek ik gewoon zo scheel als een makreel.’ De beide echtelieden moeten er, nu meer dan 60 jaar later, nog om lachen.

Jan Verhage (85) is werkzaam geweest bij de fa Bodegraven, maar het werk in de metaal te saai en koos voor het vak van postbesteller. Ruim 28 jaar heeft hij vooral in Nieuwkoop, maar ok in vel andere plaatsen in de regio de post rondgebracht. Dat leverde hem de erenaam “Jan de Post” op. Tijdens zijn afscheidsronde werd hij met een praalwagen rondgereden. Echtgenote Gepke (83) heeft in haar eigen huishouden en in die van vele anderen gewerkt. Ook heeft ze in Amsterdam gewerkt, o.a. schoonhouden van kantoren in de Leidsestraat.

Als getrouwd stel, ze trouwden in Nieuwkoop, woonde het Jan en Gepke in de Fazantstraat, later de Wagnerstraat en tegenwoordig aan de Maarten Freeke Wije. Ze kregen zes kinderen (2 jongens en 4 meisjes ). Droevig genoeg is één van jongens op 3-jarige leeftijd verdronken in de sloot langs de Meeuwenlaan. (begin jaren zestig) Verder zijn er twee kleinkinderen.
Een auto hebben Jan en Gepke nooit gehad, Jan deed alles op de brommer. Hij mocht met z’n 61e met Vut en heeft daarna nog heel wat jaren wat klusjes in de omgeving gedaan. ‘Ik had er zelfs een hogedruk reiniger en waterstofzuiger voor aangeschaft.’
Het stel oogt nog fit en gezond en poseerde op verzoek onder de ereboog die bij de voordeur staat. Uiteraard volgt er ook nog een feestje met de familie en vrienden.