Eerste duurzame energieopwekking met HONE-systeem

Nieuwkoop – Rien Verseveld heeft het eerste duurzame energieopwekking met het HONE-systeem in de regio. Samen met 12 zonnepanelen is hij er van overtuigd dat zijn energierekening nog maar een paar honderd euro wordt per jaar.

collectoren-custom

de zes panelen op de zijgevel hangen op het zuiden

Wanneer je op de hoek van de Roelofsstraat 1 staat ontkom je er niet dat de zes HONE-panelen op de muur van Rien je blik vangen. Na diepgaand onderzoek en toestemming van de gemeente heeft Rien samen met zijn vrouw besloten het HONE-verwarmingssysteem te laten installeren. Hij heeft in de maand dat het systeem nu werkt al aan menig voorbijganger uit moeten leggen wat het is want de panelen ogen niet van wat men gewend is.

Uit de informatie blijkt dat het gaat over nano techniek wat toegepast wordt om de vloeistof wat door de glazen buizen stroomt te verwarmen met daglicht. Dat moet met name bij weinig zon en veel wolken een beter rendement geven dat de zg. vacuum buizen of de vlakke plaat collector. De panelen hangen aan de zijgevel op het zuiden wat een maximale opbrengst garandeert. Op zolder naast de verwarmingsketel is door installateur DG Klimaat uit Woubrugge de technische installatie geplaatst met een 300 liter boilervat, met dubbele warmtewisselaar voor de cv en tapwater met daarnaast de regulateur die ervoor zorgt dat de installatie optimaal functioneert. Mocht het onverhoeds toch te weinig warmwater zijn dan is er altijd nog de cv ketel die bijspringt.

naamloos-custom

Rien Verseveld bij de technische installatie

Met dit systeem en de 12 zonnepanelen op het dak is het echtpaar Verseveld heel duurzaam en toekomstbestendig. Met de zonnepanelen produceren ze hun eigen energiebruik en met het HONE-systeem wordt het gasverbruik met 60-80 % vermindert. De verwachting is na 12 jaar de installatie is betaald met een veel lagere energierekening bij de huidige gasprijs.

U kunt meer informatie inwinnen op zaterdag 8 oktober op de Duurzaamheidsmarkt, Bonaventuracollege, Schoolbaan 1 in Roelofarendsveen.