Eerste kievitsei

Regio – Het voorjaar is begonnen en het eerste kievitsei is al gevonden. In onze regio nog wel!

kievitsei

Op 10 maart 2017 om 10.30 uur is op de pioenrozenkwekerij van Wim Rijlaarsdam in Nieuwkoop, het eerste kievitsei van de provincie Zuid-Holland gevonden. Het eerste ei van Nederland werd een dag eerder gevonden: op 10 maart in Ronde Venen (Utrecht).

Het ei bij Nieuwkoop is gevonden door Trix Bouman, weidevogelbeschermster van het eerste uur. Trix is dolblij dat ze dit jaar de eerste is die een eitje heeft gevonden: “Eergisteren waren de kievieten al wel actief, maar nog niet aan het broeden. Ik was ook verbaasd dat ik het ei vandaag vond.” Het nest heeft een eitje. Vorig jaar werd het eerste Zuid-Hollandse kievitsei op 13 maart gevonden in Midden-Delfland.

Aftrap weidevogelseizoen
De kievit is de eerste weidevogel die nestelt, eieren legt en gaat broeden. Daarmee vormt dit eerste ei de aftrap van het weidevogelseizoen. Meer dan 700 weidewachters, aangesloten bij 22 Zuid-Hollandse weidevogelgroepen, speuren de weilanden af op zoek naar nesten. Om de vogels zo min mogelijk te verstoren, bestuderen de weidewachters tegenwoordig het gedrag van de weidevogels steeds vaker op afstand. Met hun verrekijker kunnen ze zien of een vogel een nest maakt, eieren heeft gelegd, broedt of zelfs al kuikens heeft. De weidewachter meldt de vondsten aan de boer, die er dan met zijn maaibeheer rekening mee kan houden. Net zo lang tot de kuikens ‘vliegvlug’ zijn, groot en sterk genoeg om aan de maaimachine te ontsnappen.

Weidewachters gezocht
Helaas gaat het aantal weidevogels nog steeds achteruit. Met meer weidewachters kunnen de weidevogelgroepen nog meer weilanden in de gaten houden en vogels beschermen. Wie interesse heeft om weidewachter te worden, contact opnemen met De Groene Motor: 015 – 215 43 86, info@degroenemotorzh.nl. De Groene Motor ondersteunt vrijwilligers die graag iets willen bijdragen aan hun groene leefomgeving.