Expositie bij Bakker en De Vos

Nieuwkoop – Op vrijdag 12 mei om 16.30 uur wordt er  een nieuwe expositie geopend bij Bakker & De Vos, centrum voor bewegen en gezondheid.

exp bakker

Nadat de prachtige foto’s van de Nieuwkopers Peter ten Hake en Cees Slotboom het centrum de afgelopen maanden hebben gesierd is het nu de beurt aan de Noordense schilder Ruud Willemse. Tijdens de expositie is zowel ouder als jonger werk van hem te zien waarbij is gekozen voor het motto “Teekenen is spreken en schrijven tegelijk”, een tekst die ook te zien is op de gevel van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ruud Willemse kreeg op jonge leeftijd schilderles van zijn vader M.G.F. Willemse en volgde van 1967 tot 1972 de opleiding Vrije Grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Hij woonde en werkte in Amsterdam en bracht door de jaren heen een groot deel van zijn tijd door aan de Nieuwkoopse plassen, waar hij sinds een aantal jaren nu ook woont.

Als  lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging  “De Onafhankelijken” exposeerde hij veelvuldig.  De vereniging, opgericht in 1912, heeft een belangrijke rol gespeeld in de omslag in de beeldende kunst die aan het begin van de twintigste eeuw plaatsvond. Uit verzet tegen de gevestigde denkbeelden, streefde De Onafhankelijken naar vrijheid in werken en in exposeren.

Het vrije werk van Ruud heeft als uitgangspunt figuratie maar eindigt vaak met een min of meer abstracte voorstelling. Het gedicht “Hebben en zijn” van Ed Hoornik maakte diepe indruk op Ruud en inspireerde hem tot het maken van een houtsnede welke eveneens onderdeel is van deze expositie.

De expositie is de veertiende tentoonstelling sinds de opening in 2012 van de praktijk in Gezondheidscentrum de Vijver aan de Vijverhof 1 in Nieuwkoop.

Belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom bij de opening waarna, onder het genot van een hapje en een drankje, de expositie bekeken kan worden. Uiteraard kunt u ook in de weken daarna gewoon even binnen lopen om een kijkje te nemen.