Expositie Jostiband geopend

Nieuwveen – In de Oudheidkamer van de Historische Kring Liemeer is zondag de expositie 50 jaar Jostiband Orkest geopend. Wilfred Duyndam, lid van het orkest en woonachtig in Nieuwveen, knipte de expositie open.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wilfred Duyndam opent de expositie, rechts Lyan Verburg

Toen in 1966 een muziekorkestje werd opgericht in de voormalige Johannes Stichting, kon men niet bevroeden dat er 50 jaar later een wereldberoemd orkest door was ontstaan. De naam was al snel verzonnen: Josti band.

Toen de Johannes Stichting in 1974 naar Zwammerdam verhuisde, groeide de Jostiband met zo’n 35 mensen. Met zoveel muzikanten kun je nauwelijks meer spreken van een band. Vandaar de naamsverandering naar het Jostiband Orkest. Deze muziekformatie is het grootste orkest ter wereld met mensen met een verstandelijke beperking.

Zondag verwelkomde Aldert Zijl (voorzitter HKL) de aanwezigen. In het bijzonder mevrouw Rietveld, de weduwe van oprichter Ben Rietveld. De andere oprichter Wim Brussen is woonachtig in Friesland, maar was niet fit genoeg om naar de opening van de expositie te komen. Natuurlijk waren er er leden van de Jostiband en ook hun orkestleider Lyan Verburg.

Lyan Verburg vertelde het geweldig te vinden dat er juist in Nieuwveen een expositie is ingericht. ‘Er is nog veel meer materiaal en ik ben blij dat de heren Hans van Meegen en Arie de Graaf zich actief hebben bemoeid met de selectie en de inrichting.’ Verburg benadrukte dat samen muziek maken en plezier beleven nog steeds het hoofddoel is.

Erwin, al op 10 jarige leeftijd lid van de Jostiband, vertelde dat hij met een klein drumkoffertje was begonnen. Dat hij heel veel geleerd had van de oprichters en dat het Eminentorgel een prominente rol had gespeeld.

Frits Bak, is het enige lid dat al 50 jaar lid is van de jubilerende Jostiband.

De expositie Jostiband Orkest 50 jaar is de komende maanden te zien in de Oudheidkamer van de Historische Kring Liemeer in de Nieuwveense Kerkstraat. Geopend op woensdagavond vanaf 19.30 uur en op zondagmiddag va 14.00 tot 16.00 uur.