Finale ontwerpwedstrijd waterbewust landmark in Nieuwkoop

Nieuwkoop – Werk van honderd leerlingen van het Ashram College werkten afgelopen weken aan het ontwerpen van een waterbewust landmark; een opvallend bouwwerk of element in het landschap dat met waterbeheer te maken heeft. Op 26 oktober presenteren zij hun plannen en ideeën tijdens de finale van de ontwerpwedstrijd.

logo metaalvakschool

Dat is een serieuze zaak, want het winnende ontwerp zal ook echt gemaakt worden en komt bij de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop te staan. De winnaars mogen hun ontwerp zelf uitvoeren, onder begeleiding van vrijwilligers van de Metaalvakschool in Nieuwkoop.

ashram

Een jury, voorgezeten door Hans Pluckel, hoogheemraad van Rijnland, beoordeelt de ontwerpen. De eisen zijn hoog: het landmark moet de aandacht trekken, je moet er iets kunnen leren over waterbeheer en liefst ook iets kunnen doen. Daarnaast moet het stevig, duurzaam en veilig zijn. Dat is iets waar ook wethouders Annette Pietersen en Paul Platen goed op zullen letten.

Hoogheemraad Pluckel is enthousiast over het project: ‘Wij vinden het belangrijk dat jongeren weten wat ons werk inhoudt, en hoe belangrijk het is. Ter voorbereiding op het maken van de ontwerpen verdiepten de leerlingen zich in waterbeheer en het werk van het hoogheemraadschap van Rijnland. Tijdens de lessen is gebruik gemaakt van het lesprogramma Waterwise dat de waterschappen hebben ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Wat zo leuk is aan dit project is dat de leerlingen de kennis die zij hebben opgedaan weer doorgeven via het landmark. Deze wordt geplaatst op een plek waar veel dagjesmensen komen.’

Docent John Takken heeft vier klassen van het Ashram College Nieuwkoop begeleid bij het project: ‘Voor leerlingen is het bijzonder om te werken aan een project voor een echte opdrachtgever. Dat heeft toch een andere lading dan een gewone les beeldende vorming. Bij de ontwerpen die op 26 oktober gepresenteerd worden zitten echte pareltjes’.