Fit en gezond: dat doe je zo

Nieuwkoop – Eigenlijk weten we het allemaal wel; voldoende beweging houdt je langer fit en gezond! Maar hoeveel en hoe moet je bewegen? En waar kun je terecht?

Regelmatig bewegen is nuttig, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen. Door regelmatig te bewegen heb je minder snel hulp van anderen nodig en, minstens zo belangrijk, samen met anderen bewegen is leuk en gezellig!

Hoeveel moet je dan bewegen om fit te blijven? Dit staat in de nieuwe beweegrichtlijnen die medio 2017 bekend zijn gemaakt. Hierin staat dat mensen van 65 jaar en ouder in totaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning zouden moeten leveren. Ook activiteiten van vijf minuten tellen al mee. Matig intensief betekent dat de activiteit wat moeite kost, maar praten blijft mogelijk. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

De grootste gezondheidswinst wordt behaald als je van geen beweging naar een beetje beweging gaat? Dus bijvoorbeeld van niets naar 15 minuten per dag, of naar drie keer per week een half uur? Bouw het langzaam op en probeer, naast bewegingen waarbij je werkt aan de conditie zoals bij wandelen of fietsen, ook enkele keren per week iets aan spierkracht te doen.

Door spierversterkende oefeningen reageren de spieren sneller en vermindert het valrisico, zeker als deze oefeningen gecombineerd worden met balansoefeningen. Ook worden de botten extra belast waardoor het risico op botbreuken minder wordt.

Waar kun je terecht? Allereerst kun je er thuis al veel aan doen; niet te lang zitten, regelmatig traplopen of meedoen met Nederland in Beweging (elke werkdag om 9.15 op de NPO). Daarnaast kun je terecht in de gezellige FysioSport Senioren groepen van Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, of in de Sportief Wandelgroepen of Beweegtuingroep als je liever buiten actief wilt zijn. Binnenkort start er ook een speciale dansgroep voor ouderen. Hierover volgt binnen kort meer nieuws.

Interesse in de bewegingsmogelijkheden voor ouderen bij Bakker & De Vos? Een keer meedoen is gratis en dan kun je ervaren hoe leuk en gezellig het is om samen te bewegen. Bel 0172-575261, mail info@bakkerendevos.nl of ga gewoon langs in het gezellige centrum, Vijverhof 1 in Nieuwkoop.