Fysiotherapie bij etalagebenen in basisverzekering

Nieuwkoop – Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen! Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep – 37 behandelingen bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut – vergoed uit de basisverzekering.

Uit recente wetenschappelijk onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan.

“Niet nodig”, zeggen de fysiotherapeuten Froukje van der Waerden en Barrie Boonstra van Bakker & De Vos uit Nieuwkoop. “De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een risicovolle operatie en wordt vanaf 1 januari ook vergoed uit de basisverzekering.”

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

Looptherapie heeft niet alleen voordelen voor het  pijnlijke been, maar ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’,” aldus van der Waerden. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

ClaudicatioNet bestaat uit ruim 1800 fysiotherapeuten die getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. De dichtstbijzijnde therapeut bij u in de regio vindt u op de digitale Zorgzoeker van ClaudicatioNet: www.etalagebenen.nl/zorgzoeker. Patiënten met etalagebenen zijn onder andere van harte welkom bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1, Nieuwkoop. Tel: 0172-575261 of via email: info@bakkerendevos.nl Een informatiefilm over dit onderwerp is te zien op www.bakkerendevos.nl

claudicationetlogo-klein