Fysiotherapie, ook in het water

Nieuwkoop –  Sinds 2 jaar is Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid ook aanwezig in  zwembad De Wel. Speciaal voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen is het op die manier mogelijk om te oefenen in het water.

fysio

Iedere dinsdag is er van 12 – 13 uur tijd gereserveerd in het zwembad. De fysiotherapeuten Froukje van der Waerden en Auke Iwema begeleiden de mensen bij hun oefeningen in het water. De watertemperatuur is op die dag ook hoger dan op andere dagen en dat wordt door veel patiënten als erg prettig ervaren. De patiënten met chronische aandoeningen die bij uitstek geschikt zijn om in het water te oefenen zijn patiënten met reumatische gewrichtsklachten zoals artrose of neurologische aandoeningen zoals restklachten na een CVA en de ziekte van Parkinson.

Voor mensen met een chronische ziekte is bewegen, buiten medicijngebruik, vaak de enige behandeling die het ziektebeloop en de kwaliteit van leven positief kan beïnvloeden. Veel  patiënten bewegen te weinig afgemeten aan de nieuwe Beweegrichtlijnen 2017;  volwassenen zouden minimaal twee en een half uur per week matig intensief moeten bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen). Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad ook om spier- en  botversterkende oefeningen te doen en om niet te veel te zitten.

Bewegen is echter voor een grote groep patiënten niet zo eenvoudig. Bewegen in het water kan dit voor een deel oplossen. In het water voelen lichaamsdelen minder zwaar aan en het bewegen kost minder moeite, de weerstand van het water zorgt ervoor dat er minder balansproblemen optreden en kan daarnaast gebruikt worden om de spierfunctie en kracht te trainen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of hulp/advies met betrekking tot meer bewegen? Neem dan contact op met Bakker & De Vos via 0172-575261 of stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl