Geslaagd Cybercrime event Rabobank

Regio – Het Cybercrime event van de Rabobank Groene Hart Noord trok ruim 700 bezoekers op maandag 1 oktober.

John van den Heuvel op het toneel (foto: Riekelt Bezemer)

Rabobank Groene Hart Noord organiseerde het ledenevent Cybercrime in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn met misdaadverslaggever John van den Heuvel en voormalig hacker Rickey Gevers. Ruim 700 bezoekers zijn op een inspirerende wijze bewust gemaakt van de risico’s van cybercrime en de noodzaak om zelf ook preventief aan de slag te gaan om risico’s te beperken.

Waarom Cybercrime?

De opkomst van het internet en de verplaatsing van de offline naar de online wereld, heeft ervoor gezorgd dat inmiddels ook criminelen hun weg online vinden. Maar liefst één op de tien internetgebruikers is vorig jaar slachtoffer geworden van Cybercrime. Deze vorm van criminaliteit wordt op steeds grotere schaal een probleem en steeds vaker worden mensen slachtoffer hiervan. John van den Heuvel en Rickey Gevers vertelden over de georganiseerde misdaad, cybercriminelen, technieken en oplossingen.

Tips van de experts

Net als het beveiligen van je huis tegen inbraak, is het ook heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen cybercrime. John en Rickey gaven tips om internetcriminelen een stap voor te zijn. Een goed wachtwoord is hierbij van essentieel belang. Zorg voor een wachtwoord bestaande uit een combinatie van letters, symbolen, getallen en hoofd- en kleine letters. Gebruik bijvoorbeeld een korte krachtige zin die makkelijk te onthouden is. Verander het wachtwoord iedere maand en probeer deze te onthouden. Bij twijfelachtige e-mails nooit op de link klikken of de bijgevoegde Pdf bestanden openen. John en Rickey benadrukten ook het belang van aangifte doen van Cybercrime. Aangiftes worden geclusterd waardoor de politie verbanden kan leggen en criminelen kan opsporen.

Veilig bankieren

Om veilig online te kunnen bankieren adviseert Rabobank het geheimhouden van uw beveiligingscodes. Laat een ander nooit uw bankpas gebruiken, zorg voor goede beveiliging van uw apparatuur, controleer uw bankrekening en meld incidenten bij uw bank en volg hun aanwijzingen op.
Rabobank Groene Hart Noord kijkt terug op een geslaagde avond. Een avond waar klanten elkaar en de directie en medewerkers van de bank konden ontmoeten. Een avond waar iedereen zich nog meer bewust is geworden van de noodzaak om zichzelf te beschermen tegen cybercrime.