Geslaagde statushouders

Nieuwkoop – Naar een ander land vluchten en een nieuw begin maken, is moeilijk maar niet onmogelijk. Dat bewezen statushouders in Nieuwkoop al in juni en ook de afgelopen week behaalden deze doorzetters een certificaat.

Op donderdag 11 januari 2018 namen vijf trotse statushouders (zie foto), afkomstig uit Syrië en Eritrea, een certificaat in ontvangst dat bewijst dat ze een cursus installatietechniek van de Metaalvakschool succesvol hebben afgerond. Drie maanden lang verdiepten ze zich in de theorie en praktijk van de installatietechniek, met als doel een baan in de techniek te vinden.
In de komende maanden zullen ze hun VCA-veiligheidscertificaat halen, waarna ze klaar zijn om aan de slag te gaan. Van de eerste groep statushouders, die in juni 2017 een cursus metaalbewerking afrondde, vond iedereen een baan. De meesten van hen gingen aan de slag in de installatietechniek en daarom ontwikkelde de Metaalvakschool speciaal voor deze tweede lichting een cursus installatietechniek.
De statushouders die deelnemen aan de cursus werkten in hun land van herkomst ook in de techniek. Nu er in de techniek in Nederland volop werkgelegenheid is, biedt dat hen goede vooruitzichten  op betaald werk. Frans van der Mark, jobcoach in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop: ‘Op dit moment zijn er veel vacatures, maar niemand om ze op te vullen. Te weinig jongeren volgen een technische opleiding en ook ouderen zijn er niet. In de kaartenbakken van het UWV zijn geen techneuten te vinden, zelfs niet ouder dan vijftig. Bij de groep statushouders zit wél potentieel en door hen de juiste woordenschat, vaardigheden en theorie te leren krijgen de werkgevers er een groep gemotiveerde werknemers bij.’
De Metaalvakschool biedt deze en andere cursussen aan met behulp van vrijwilligers. Lijkt het u leuk om statushouders of jongeren te begeleiden bij lessen installatietechniek of metaalbewerking? Neem dan contact op met Ilse Disseldorp op 06 37006619 of info@metaalvakschool.nl.