Gezondheidswinst door bewegen

Nieuwkoop – Er is veel gezondheidswinst te boeken als Nederlanders meer zouden gaan bewegen. De Gezondheidsraad adviseert in de Beweegrichtlijnen 2017 meer te bewegen en minder stil te zitten.

bewegen

De Beweegrichtlijnen 2017 komen in de plaats van de oude Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm en de Combinorm. Volwassenen zouden minimaal twee en een half uur per week matig intensief moeten bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen) en kinderen dagelijks minstens een uur. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad nu ook om spier- en botversterkende oefeningen te doen en om niet te veel te zitten.

Ruim de helft van de volwassenen en kinderen haalt de nieuwe richtlijnen niet volgens cijfers van het RIVM. Bewegen heeft veel positieve gezondheidseffecten en uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen met de hoeveelheid bewegen: meer bewegen is dus beter!

Zo verkleint voldoende bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op borst- en darmkanker zou kunnen verkleinen. Bij ouderen verlaagt bewegen bovendien het risico op botbreuken en verbetert het de loopsnelheid en spierkracht. Voor kinderen is bewegen belangrijk, omdat het onder meer de kans op depressieve symptomen vermindert en de botkwaliteit verbetert, net als de spierkracht en fitheid.

Het is van belang dat mensen bewegen integreren in hun dagelijkse leven, bijvoorbeeld door te lopen of fietsen naar school of werk en door de trap te nemen in plaats van de lift. Verder kan het bewegen gestimuleerd en ondersteund worden door het volgen van een Beweegprogramma. Dit kan bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, in Nieuwkoop bijvoorbeeld in de reguliere FysioSport groepen maar ook in de speciale groepen voor ouderen of kinderen, via Sportief Wandelen of in de Beweegtuingroep.

Kortom, kom in beweging! Voor meer advies, neem contact op met Bakker & De Vos via 0172-575261, stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl of kijk op de website www.bakkerendevos.nl