Gratis advies over duurzaam wonen

Nieuwkoop – De heer en mevrouw Vreeburg kregen dinsdag als eerste een gratis adviesgesprek aangeboden over duurzaam bouwen en wonen.

Fam Vreeburg, DBL

Wethouder Pietersen met links dhr en mevr Vreeburg (foto: gemeentelijke website Nieuwkoop)

Zij kregen dit uit handen van wethouder Annette Pietersen (zie foto)  als kick-off van een duurzaamheidsactie in de gemeente Nieuwkoop die speciaal gericht is op particuliere nieuwbouw.

De familie Vreeburg gaat een woning bouwen in woonlocatie Zuidhoek aan de Nieuwkoopse Plassen. Dat de woning duurzaam wordt, is geen discussie. De heer Vreeburg: ‘We hadden al plannen om de woning te voorzien van zonnepanelen. Want hoe leuk is het als je ziet dat je wasmachine draait op energie die je zelf opwekt. Via internet hadden we al informatie ingewonnen en hier en daar advies gevraagd. Maar nu moeten we definitieve keuzes maken en hebben we behoefte aan een deskundig adviseur die de opties nog eens met ons doorloopt. Zo kunnen we straks een pakket aan maatregelen kiezen dat echt past bij ons huis en ons leven.”

Duurzaam Bouwloket biedt onafhankelijk advies

Om antwoorden te krijgen op hun vragen krijgt de familie Vreeburg een gratis en onafhankelijk adviesgesprek bij het Duurzaam Bouwloket. Het advies aan zelfbouwers is een uitbreiding van het standaardaanbod van het Duurzaam Bouwloket. Adviseur Michael Ibink: ‘Wij bieden een totaalpakket aan mogelijkheden, vooral voor verduurzaming van bestaande woningen. Al onze adviseurs hebben gespecialiseerde kennis op het gebied van duurzaamheid. Met dit extra aanbod van de gemeente Nieuwkoop kunnen we ook nieuwbouwers echt goed adviseren over geschikte maatregelen in de woning die ze willen bouwen.”

Alle woningen verduurzamen is best een uitdaging

Duurzaamheid staat hoog op de politieke agenda. De normen voor energieprestaties van een nieuwbouwwoning worden steeds strenger. Naar verwachting is vanaf het jaar 2020 energieneutraal bouwen de norm.

Een positieve ontwikkeling vindt wethouder Pietersen: “Het is best een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen, maar een energiezuinige woning is ook een hele comfortabele woning. En goed afgewogen meer-investeringen verdienen zichzelf terug. Door samen te werken met het Duurzaam Bouwloket en door speciale duurzaamheidsacties, willen wij inwoners stimuleren goed te kijken naar de mogelijkheden en mee te gaan in de ontwikkelingen.

Juist mensen die nu bouwen maken een verstandige keuze door vooruit te kijken. In de komende decennia zal de beschikbaarheid van gas afnemen, en moeten we overstappen op andere energiebronnen voor verwarming van onze woningen. Het is makkelijker om direct duurzaam te bouwen dan later extra maatregelen te moeten nemen.”

Betrouwbaar informatiepunt

De gemeente Nieuwkoop stimuleert duurzame bouw waar mogelijk. Zo krijgen zelfbouwers 25% korting op de leges bij een nieuwbouwwoning EPC = 0. Ook is het belangrijk, dat er naast de veelheid aan informatie op internet een betrouwbaar informatiepunt is waar mensen terecht kunnen voor onafhankelijk advies. Dat biedt de gemeente Nieuwkoop via de onafhankelijke adviseurs van het Duurzaam Bouwloket.

De familie Vreeburg besluit: ‘Het is een hele reis om een eigen woning te bouwen. Maar het is het waard. Wij zien ons hier al helemaal zitten op deze unieke plek aan het water!”

Aanvraag adviesgesprek

Gaat u een eigen woning bouwen? Neem dan contact op met Peggy van Essen, kaveladviseur gemeente Nieuwkoop en vraag ook een gratis adviesgesprek aan. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar info@nieuwkoop.nl, onder vermelding van ‘aanvraag duurzaam adviesgesprek’. U kunt ook telefonisch contact opnemen via 14 0172.