Herenboeren Nieuwkoop: eten van je eigen boerderij

Nieuwkoop – Wat Jan Tersteeg en Lian Tan betreft krijgt de Nieuwkoop een Herenboeren coöperatie. Een professioneel boerenbedrijf waar voor 200 huishoudens lokaal, biologisch, diervriendelijk en betaalbaar voedsel wordt geproduceerd.

Wij zoeken mensen die regie over hun eigen eten willen én samen met hun kinderen bij voedselproductie betrokken willen zijn”, zegt Lian Tan. “Wie daarover meer wil weten, bezoekt onze informatieavond op 18 juni (20.00 uur) ergens in Nieuwkoop of Noorden.

Ooit waren herenboeren rijke landbouwers die hun grond door landarbeiders lieten bewerken. Op een herenboerderij nieuwe stijl zijn de deelnemende huishouders bedrijfseigenaar. Verenigd in een coöperatie zijn zij de ‘herenboeren ‘die een professionele boer in loondienst de voedingsmiddelen van hun voorkeur laten produceren.

Startkapitaal
“De opzet is eenvoudig “, vertelt Jan Versteeg. “Met een eenmalige investering van
€ 2000,- worden 200 huishoudens mede-eigenaar van het boerenbedrijf. Hiermee beschikt de coöperatie over € 400.000 startkapitaal voor de inrichting van een gepacht perceel, het eerste zaai- en pootgoed aan te schaffen en om aanloopverliezen op te vangen.

Exclusief voor leden
P
roducten van de herenboerderij zijn exclusief voor leden van de coöperatie en kosten niet meer dan in de supermarkt. Het verdiende geld wordt gebruikt om de boer te betalen en zaaigoed te kopen”, ervaring leert dat 60 procent van de boodschappen van de herenboerderij kan komen.

Volgens Tan is de betrokkenheid met de productie van je voedsel een belangrijk meerwaarde voor de deelnemende huishoudens. “Als mede-eigenaar heb je invloed en controle op wat er verbouwd wordt en hoe dat gebeurt. Je mag, samen met je kinderen meewerken wanneer jouw dat uitkomt. En je bent verzekerd van schoon en biologisch geproduceerd groenten, fruit en vlees.“

Meer weten?

Informatieavond Herenboeren Nieuwkoop, Maandag 18 juni, 20.00 uur

Locatie, afhankelijk van aantal belangstellenden, in Nieuwkoop of Noorden
Contact/Aanmelden: herenboeren.nieuwkoop@gmail.com