Herfst dient zich aan

Regio – De vrijdag begint overwegend droog met regelmatig zon. In de loop van de dag trekken (onweers)buien over het land. Met 18 tot lokaal 24 graden wordt het flink warmer. Toch laat de herfst zich al een beetje zien.

herfst

Het duurt vanochtend vooral in het noorden en oosten nog een een flinke tijd voordat de mist is verdwenen. Daarna schijnt de zon geregeld, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe. Zeeland krijgt ‘s ochtends een aantal buien te verwerken, in de rest van het land is het overwegend droog. In de middag breiden de buien zich uit over het westen en zuiden. In het noorden en oosten blijft het tot eind van de middag droog. Vooral later in de middag kunnen de buien actiever worden en is kans op onweer. De wind waait uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting en is matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee, 3-5 Bft. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd, de temperatuur stijgt tijdens zonnige momenten naar 18 graden op de Wadden, 21 graden in het midden van het land en lokaal 24 in Limburg.

Ook in de avond houden we het niet droog, ‘s nachts wordt het in het westen droog. Het koelt af naar 10 graden in het noordoosten en 15 langs de Zeeuwse wateren. Lokaal ontstaat mist.

De zaterdag begint met veel bewolking en vooral in de oostelijke helft van het land regent het. In het westen kan aan het eind van de ochtend de zon doorbreken. De middag verloopt in het westen droog met flink wat zon. Vooral in Zeeland wordt het heerlijk zonnig. In het binnenland breekt de zon pas later in de middag door en langs de oostgrens wordt het pas tegen de avond droog. In de westelijke kustprovincies neemt dan juist de kans op een bui weer toe. De wind komt uit het westen en is zwak in het binnenland en matig in de kustgebieden. Met 16 graden in het (noord)oosten en 18 in het zuidwesten is het een stuk minder warm.

Zondag start in het oosten mogelijk met dichte mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend en de zon schijnt geregeld. In het westen overheerst de bewolking en komen buien voor. De buien breiden zich zondagmiddag uit over het hele land. De wind gaat flink aantrekken en wordt matig tot vrij krachtig in het binnenland, windkracht 3 tot 5. In de kustgebieden gaat het krachtig tot mogelijk stormachtig waaien, 6-8 Bft en is kans op zware windstoten rond circa 75 km/u. Warmer dan 15 tot 17 graden wordt het niet en door de wind voelt het frisser aan.

De dagen daarna is het wisselvallig herfstweer. Vooral maandag en dinsdag is het nog onstuimig met in de kustgebieden mogelijk een stormachtige wind en zware windstoten. Er trekken dan flink wat buien over het land en de zon is slechts af en toe te zien. In de tweede helft van de week wordt het rustiger en breekt de zon vaker door. De kans op neerslag neemt dan af. De temperatuur ligt de hele week rond normaal voor begin oktober met 14 tot 17 graden. 

Bron: weeronline