Herfstig zomerweer

Regio – Ook vandaag wisselen zon en buien elkaar nog af bij 20-24 graden. Het weekend verloopt echter wat rustiger en droger.

wolken3

Vrijdagochtend schijnt de zon van tijd tot tijd. In het westen komen buien voor en de buien breiden zich naar het oosten uit. In het uiterste (zuid)oosten is het eerst nog overwegend droog. In de middag hebben vooral het oosten en noorden met buien te maken. In het westen neemt de buienkans af en schijnt de zon van tijd tot tijd. Ook in de rest van het land is de zon tussen de buien door te zien.

De zuidwestenwind gaat opnieuw aantrekken en wordt matig tot vrij krachtig in het binnenland, windkracht 4 tot 5. In de kustprovincies waait het krachtig en aan zee soms hard, 6-7 Bft. Het wordt wat minder warm met 20 graden op de Wadden, 22 in het midden van het land en 24 in Noord-Limburg.

‘s Avonds  trekken de laatste buien snel het land uit, alleen op de Wadden is dan nog kans op een bui. In de nacht naar zaterdag is het overal droog. Er zijn brede opklaringen en het koelt af naar 13-16 graden aan zee en 12-10 graden in het binnenland. De wind gaat flink afnemen.

Zaterdag hebben we een tweedeling. In de kustprovincies is het prima weer met flink wat ruimte voor de zon. Er ontstaan ook stapelwolken en lokaal ontstaat een buitje. In de loop van de middag verdwijnen de meeste stapelwolken en wordt het zonnig. Bij een matige (noord)westenwind wordt het een graad of 20.

In het binnenland begint de dag ook zonnig, maar ontstaan snel grote stapelwolken. Deze wolken groeien uit tot enkele buien. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. Aan het eind van de middag trekken de meeste buien naar Duitsland weg en wordt het zonniger. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het maximaal 22 graden.

Zondag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. In de nacht is in de kustprovincies kans op een bui, overdag neemt juist in het binnenland de buienkans toe. Het is meestal droog en prima weer voor buitenactiviteiten. Na een frisse nacht met temperaturen rond een graad of 10 wordt het overdag 19 graden op de Wadden en 22 in Limburg. Omdat de westenwind slechts zwak tot matig is zal het warmer aanvoelen.

Na het weekend hebben we heel Hollands zomerweer. Maandag ziet er prima uit met flink wat zon en waarschijnlijk blijft het droog. Bij weinig wind wordt het 21-24 graden. De dagen daarna neemt de kans op buien toe, maar schijnt ook de zon regelmatig. Een minpunt is het draaien van de wind naar een noordwestelijke richting. Hierdoor zakt de middagtemperatuur naar 19-22 graden. Hoogzomerse temperaturen hoeven we dus voorlopig niet te verwachten.

Bron: weeronline