Herman Pleij vertelt in De Spreng

Oude Wetering – Dinsdag 15 november is Herman Pleij te gast in Oude Wetering op uitnodiging van de werkgroep Verbeelding en Veenerick Boek en Kantoor uit Roelofarendsveen.

herman-pleij
Herman Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de UvA. Zijn voornaamste onderwerp van onderzoek was de Middelnederlandse literatuur van de late middeleeuwen, maar hij waagt zich graag over de grenzen van zijn vak heen. Hij heeft bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming. Ook in zijn laatste boek ‘Moet Kunnen’, gaat Pleij aan de hand van observaties van buitenlandse schrijvers door de eeuwen heen op zoek naar een Nederlandse identiteit. Hij beschrijft op betogende en humoristische wijze onze gemeenschappelijke eigenaardigheden en hun oorsprong.
Begin november verschijnt zijn nieuwe boek ‘ Moet Nog Steeds Kunnen’. In deze geactualiseerde en sterk uitgebreide editie van ‘Moet Kunnen’ wordt een nieuwe plaatsbepaling gegeven van de moet-kunnen-mentaliteit waar wij Nederlanders ons al zo lang goed bij voelen. Maar waarom blijkt deze praktische gedoogcultuur bv. Niet opgewassen tegen onze huidige paniek bij de komst van vluchtelingen, die tot nu toe toch altijd onze welvaart bevorderd hebben? Worden ze daarom overstelpt met bijna verstikkende hulpacties? Antwoorden daarop liggen in onze geschiedenis, maar dat verhaal wordt tegelijkertijd onzichtbaar gemaakt door het even modieuze als angstige omlabelen van een verleden dat niet meer in de smaak valt. Daarom hangen er in het Rijksmuseum geen schilderijen meer met ‘negers’ en ‘kaffers’. Herman Pleij, tevens regelmatig te gast bij DWDD, vertelt op onovertroffen wijze in zijn boek het grote verhaal: hoe de zucht naar een eigen identiteit ons verleden en heden bepaalt.

Deze boeiende avond vindt plaats op dinsdag 15 november in De Spreng in Oude Wetering en begint om 20.00. Kaarten a € 7,50 zijn te koop bij Veenerick Boek en Kantoor of reserveren via info@veenerick.nl.
Entreekaarten zijn tevens verkrijgbaar bij de ingang van De Spreng voor aanvang van de avond.