‘Het lijkt wel vuurwerk!’

Nieuwkoop – ‘Wij vonden het lassen het leukst!’ zeggen Bibi en Romy uit groep 6 van de Oranje Nassauschool. Op vrijdag 11 november waren ze te gast op de Techniekdagen van de Metaalvakschool. Naast het lassen is het solderen favoriet. ‘Dat doen we met een soort vlammenwerpers’.

Van 9 tot en met 11 november bezoeken bijna 400 kinderen uit de bovenbouw van de basisschool de techniekdagen van de Metaalvakschool. Voor de deur staat de Technobiel, een trailer van twee verdiepingen van OTIB waar de kinderen kennismaken met 3D printen, elektrische schakelingen, een drone en een spraakgestuurde robot.

In de Metaalvakschool legt Jorien van Valen, van Westfalen gassen, met de leerlingen de eerste las. Daarnaast kunnen de leerlingen bij de Techniekstand van OTIB koperen pijp snijden, solderen, een kluis kraken, puzzelen met zonne-energie en elektrotechniek.

De kinderen maken zo kennis met de vele aspecten van techniek. Een belangrijke ervaring, vindt Ilse Disseldorp, coördinator van de Metaalvakschool: ‘Op de basisschool zijn deze materialen niet voorhanden en vaak is het sowieso lastig voor leerkrachten om techniek te geven. Maar we willen wel dat leerlingen in groep 8 kiezen voor een technisch vmbo, een technasium, of een techniekklas, want er is een enorm tekort aan technici en dit tekort groeit ieder jaar. Als kinderen nu kiezen voor techniek, zijn ze dus zeker van een baan als ze van school komen.

Daarom organiseren we op de Metaalvakschool techniekdagen, een open bedrijvendag en workshops waarbij kinderen een bibberspiraal maken. Daarbij leren ze zelf de elektrische schakeling ontwerpen en solderen. Daarnaast zijn er ook workshops voor leerkrachten; de volgende vindt plaats op 24 november en gaat over onderzoekend leren. Met deze activiteiten willen we de kinderen de toekomstmogelijkheden van de techniek laten zien en er op die manier voor zorgen dat de bedrijven goede technici kunnen vinden.’

Voor meer informatie over en aanmelden voor de activiteiten van de Metaalvakschool: www.metaalvakschool.nl.

lassen-op-de-techniekdag-van-de-metaalvakschool-bij-de-stand-van-westfalen