Hohoho … een zachte kerst

Regio – Kerst verloopt zacht en winderig en die wind maakt het voor het gevoel wat kouder. Eerste Kerstdag verloopt droog, op de tweede trekken buien over het land met tussendoor zon. Daarna wordt het wat kouder.

Eerste Kerstdag verloopt grotendeels droog en bewolkt. Er is slechts een kleine kans dat lokaal een beetje regen valt. In het westen liggen de maxima rond 10 graden en in binnenland kan het 11 graden worden. In de middag breekt af en toe het wolkendek, maar er is ook veel sluierbewolking waardoor de zon niet echt door wil breken. De wind blijft in de zuidwesthoek en is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden.

In de nacht naar dinsdag wordt het niet koud, de temperatuur daalt naar 5-6 graden. Wel trekt vanuit het westen een storing over het land waardoor het op verschillende plaatsen een tijdje gaat regenen. Tegelijkertijd trekt de wind aan en aan de noordwestkust steekt een harde tot stormachtige wind op. Mogelijk wordt eventjes stormkracht aangetikt. Daarbij is kans op zware windstoten van 80-95 km per uur.

Tweede Kerstdag blijft het flink waaien met een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind. Op de stranden kun je goed uitwaaien met een windkracht 7. Overdag zijn er veel wolkenvelden en er trekken enkele buien over het land. Tijdens buien kan de wind flink uithalen en is kans op (zware) windstoten van 70-80 km per uur. Tussendoor kan de zon even doorbreken en dan is het best aardig weer. In de middag is het tussen de buien door maximaal 7 of 8 graden en daarmee leent het weer zich het best om even een wandeling te maken.

Woensdag wordt een bewolkte en waterkoude dag met perioden met regen en maxima van 6 à 7 graden. De wind neemt eerst af en krimpt van zuidwest naar zuid. Later op de dag ruimt de wind naar het noordwesten om vervolgens flink aan te trekken.

Donderdag zijn er minder buien en is de kans op zon wat groter. Met 3 graden in Vaals en 7 op Vlieland hebben we voor het eerst in anderhalve week weer normale temperaturen i.p.v. veel te hoge. De buien kunnen dan een winters karakter hebben met hagel en wat natte sneeuw, vooral in de Limburgse heuvels. Een stevige noordwestenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder met gevoelstemperaturen iets onder het vriespunt. Vrijdag verandert weinig.

Niet alleen overdag is het kouder, maar ook in de nacht gaat de temperatuur omlaag. Donderdagnacht en in de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar 1-3 graden in de kustgebieden en in het binnenland worden minima van 0 tot -2 graden verwacht. Regionaal kan het dus licht vriezen. Op plaatsen waar het wegdek nat is door (eerdere) buien kan gladheid ontstaan.

Het koudere weer is van korte duur. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur weer omhoog en rond de jaarwisseling is het opnieuw zacht met 9-10 graden. Daarbij is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. De kans op regen precies tijdens de jaarwisseling is circa 40%. Het jaar eindigt daarmee is het stijl, want 2017 was natter en zachter dan normaal.

Bron: weeronline