Jetze Plat pakt Europese titel

Vrouwenakker – Jetze Plat heeft in een toptijd de Europese titel triatlon én Ironman 70.3 Luxemburg gepakt!

_MG_0013 verkleind Bert Willems

Er stond een druk programma voor de in Vrouwenakker wonende Jetze Plat op het menu. Dat begon op zondag 11 juni, waar Plat de handbike marathon van Duisburg won, hij deed dat in een nieuw parkoersrecord van 1 uur, 1 minuut en 38 seconden.

Direct daarna reisde hij af naar het Oostenrijkse Kitzbühel, waar vrijdag 16 juni j.l. het Europese Kampioenschap triatlon op het programma stond. Plat behaalde deze titel al drie keer eerder. Na een super spannende race kwam hij als eerste over de finish, 25 seconden voor de nummer twee, de thuisfavoriet Thomas Fruwirth.

Lange tijd om daarvan te genieten en te herstellen was er echter niet. Hij maakte eerder dit jaar bekend heel graag de hele Ironman van Hawaï te wilde racen, de wereldberoemde race over de klassieke triatlon afstand van 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 km hardlopen.

Plat hoopte, na goede resultaten op de korte afstanden zoals de Paralympische titel, op een wildcard, deze kwam er helaas niet. Hij weigerde de handdoek in de ring gooien en besloot last-minute om te starten bij de Ironman 70.3 van Luxemburg (halve afstand) om zich op deze manier zelf te kwalificeren.

Ondanks het drukke programma was hij in staat om een toptijd neer te zetten. De tijd van 3 uur, 52 minuten en 47 seconden was ruim genoeg voor de winst in zijn klasse én de felbegeerde startticket voor Hawaï. Extra opvallend was dat deze tijd goed was voor een 7e overall plaats tussen de circa 2.000 atleten. Kortom een fraaie afsluiting van een zeer succesvolle periode!

_MG_0030 verkleind Bert Willems

Momenteel verblijft Plat in het Oostenrijkse Kaunertal om de Handbike-battle bij te wonen. Een evenement voor revalidanten die de enorme uitdaging uitgaan om de Kaunertaller Gletcher Strasse op te handbiken, hij zal hier aanwezig zijn als ambassadeur. De volgende grote wedstrijd is a.s. vrijdag 30 juni in Emmen waar een Wereldbeker wedstrijd handbiken op het programma staat, waarin hij zijn leiderstrui zal verdedigen.

Auteur: Adrie van Lith
Foto bron: Bert Willems