Jetze Plat pakt het goud in Rio

Vrouwenakker / Nieuwveen – Jetze Plat heeft zaterdagmiddag in Rio de Janeiro het goud op de triatlon veroverd!

goud-op-triatlonverkleind

Op de 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen eindigde hij als enige binnen het uur: 59.31. Landgenoot Geert Schipper pakte op geruime afstand het zilver in 1.01.30. brons was er voor de Italiaan Giovanni Achenza  die de afstand  in 1.01.45 aflegde.

Plat was de favoriet op de allereerste triatlon bij de paralympische spelen  en maakte die status  helemaal waar. Bij het zwemmen moesten de atleten starten vanaf een ponton, het water was ruw en daarmee werd het bij voorbaat al een loodzware wedstrijd. Plat kwam als eerste uit het water en bouwde zijn voorsprong op het fiets onderdeel verder uit tot een slordige drie minuten.

Die voorsprong gaf hij  op het loop onderdeel niet meer uit handen. Plat voor de NOS: “Nog wel een beetje onwerkelijk allemaal, maar ontzettend blij. Dat Geert (Schipper red.) het zilver heeft gepakt, maakt het alleen maar fraaier. We hebben vaak, in aanloop naar deze Spelen samen getraind, en dan deze prestaties, schitterend toch!”

Woensdag 14 september gaat Plat om 13.00 uur   van start voor de tijdrit, 15 september volgt voor hem nog de wegrace welke om 14.30 uur begint. In beide wedstrijden heeft hij ook medaille kansen, maar de concurrentie op die onderdelen is verschrikkelijk groot.

Zijn eerste doel, minimaal één gouden plak  halen, heeft hij al bereikt. Benieuwd hoe hij het op de twee volgende onderdelen gaat afbrengen!

 

Auteur: Adrie van Lith