Jetze Plat sporter van het Jaar

Nieuwkoop – De in Vrouwenakker woonachtige Jetze Plat is tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala benoemd tot Paralympische sporter van 2017.

Een juichende Plat in 2016 solo over de streep (archieffoto)

Hij ontving een prijs voor zijn prestaties bij de paratriatlon en bij handbiken.

Dit jaar behaalde de Paralympische sporter zijn vierde Europese paratriatlontitel in Kitzbühel. Deze titel wist hij te veroveren door na 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en vijf kilometer wheelen de Oostenrijkse koploper in te halen.

In Hawaï werd hij bovendien kampioen Iron Man. ‘Dit is mijn gave leven als topsporter. De laatste wedstrijd van dit jaar was wel de meeste bijzondere tot zover’, zo schrijft Plat er zelf over op zijn eigen blog.

Ook schitterde de sporter op het Wereldkampioenschap in Pietermaritzburg dit jaar als handbiker. Hij sleepte daarbij twee wereldtitels in de wacht. Daarnaast won hij het wereldbekerklassement.

Begin deze maand kreeg Plat dankzij al deze overwinningen te horen dat hij genomineerd was voor Paralympische sporter van 2017. Andere genomineerden voor de prestigieuze sportprijs waren Jeroen Kampschreur (paraskieën) en Diede de Groot (tennis).