Jeugd Evangelische Gemeente helpt Roemenië

Nieuwkoop – Een enthousiaste groep van 37 personen van Evangelische Gemeente De Brug vertrekt op 13 oktober voor de vijfde maal richting Roemenië.

roemenieteam

Deze tweejaarlijkse reis wordt georganiseerd door Evangelische gemeente de Brug in Nieuwkoop. Doel van de reis is Minis, een klein dorpje net over de grens van Hongarije. Al heel wat jaren werkt daar het Nederlandse echtpaar Nagel onder de vooral oudere bevolking van dit dorp. Ouderen en weduwen worden vaak aan hun lot overgelaten omdat familie naar de grote steden vertrekt, in de hoop op een beter bestaan. De regering helpt nauwelijks. Daardoor is er ontzettend veel armoede. Vooral de huisvesting is schrijnend. Veel huisjes zijn naar onze begrippen volslagen onbewoonbaar; lekkende daken, kapotte muren en ramen en er is vaak geen normaal sanitair. Ook zijn huizen nauwelijks te verwarmen terwijl de temperatuur in de winter nogal eens 20 graden onder nul is.
Vanwege een tekort aan goede maaltijden is de familie Nagel enkele jaren geleden ook met een gaarkeuken gestart. Op dit moment wordt er op ca. 40 adressen, drie maal per week, een soort “tafeltje-dekje-box” uitgedeeld.

De groep die afreist bestaat grotendeels uit jongeren die hun herfstvakantie inleveren om daar deze mensen een hart onder de riem steken. Zij zullen helpen met verbouwingen aan huisjes, gaan mee met het uitdelen van voedsel, organiseren een kindermiddag, schoenendozen uitdelen, gaan hout zagen en kloven enz. Alle deelnemers betalen hun eigen reis- en verblijfkosten zelf, terwijl materiaal voor verbouwingen en hout, om te stoken, wordt opgebracht door giften en sponsoring.

De volgende bedrijven hebben dit mede mogelijk gemaakt: Blokker, Van der Valk Tours, Kaashandel Peter Stigter, Autobedrijf Maas, Gerritse Nieuwkoop, van Walraven, Multimate Nieuwkoop, YMCA Hierden, De Haan Petfood, Zeilmakerij de Regenboog, Sigma Coatings Alphen aan den Rijn en Technische Unie.

Meer info op www.debrugnieuwkoop.nl