Kaastoppers in Aarlanderveen

Aarlanderveen/Nijkerk – Kaashandel D. Lok bevindt zich nog steeds bij de top van Hollandse Kaaskeurders. Onlangs was er zilver voor Dik Lok en brons voor dochter Lianne bij ‘dé Oscars van de kaasbranche’.

NNKC Kaashandel DLok Aarlanderveen

Opnieuw behoort Kaashandel D. Lok uit Aarlanderveen bij de beste Hollandse Kaaskeurders van Nederland. Al vanaf de jaren negentig wint Lok prijzen bij dit concours. Dit jaar behaalde Dik Lok van Kaashandel D. Lok bij het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC) de tweede plaats, zilver, in de categorie detailhandel. Het bijzondere aan dit jaar was dat hij wederom samen met zijn dochter Lianne het podium op mocht. Donderdag 5 oktober kregen zij het zilver en brons uitgereikt in het ‘Hart van Holland’ te Nijkerk. (zie foto)

Dik en Lianne scoorden goed op het beoordelen van tien Hollandse kazen op geur en smaak en het benoemen van de smaakafwijkingen waardoor beiden in de prijzen vielen. “Dit jaar waren er veel extra gerijpte kazen in de selectie opgenomen. Het is niet eenvoudig om kazen van ongeveer dezelfde leeftijd juist te beoordelen. Je moet ze achter elkaar proeven en dit beïnvloedt je smaak”, aldus Dik Lok, eigenaar van Kaashandel D. Lok. “Elk jaar is het opnieuw afwachten of je in de prijzen valt, daarom zijn we erg trots dat we als bedrijf, nu al 7 jaar beloond worden voor onze kennis van kaas. En dat we natuurlijk met z’n tweeën op het podium mochten staan.”

Het  Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC)
Het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours werd dit jaar voor de 58e keer georganiseerd en is de enige in zijn soort ter wereld. Op 26 en 27 september jl. hebben bijna 500 kaasdeskundigen in Houten vanuit de kaasindustrie, handel, speciaalzaken en kennisinstituten gekeken, geroken, gevoeld en geproefd van een speciaal voor hen geselecteerd assortiment van 10 Nederlandse kazen. Diegenen, die het allerbeste soort, leeftijd en smaak hebben onderscheiden, zijn in de prijzen gevallen en kunnen zich de beste kaaskenners van Nederland noemen.

Voor de beste keurders zijn er bronzen, zilveren en gouden medailles te winnen. De totaal-winnaar ontvangt de Gouden Kaasboor. Dit is de belangrijkste prijs in de Nederlandse kaaswereld. Dit jaar heeft Jaco Blankespoor, werkzaam bij Rouveen Kaasspecialiteiten te Rouveen, de Gouden Kaasboor gewonnen.

Kaas vers van ‘t mes
Kaashandel D. Lok verkoopt sinds 1973 topkwaliteit kaas, vers van ‘t mes in o.a. Aarlanderveen. Van jong tot echt natuurgerijpte brokkelkaas, diverse soorten 20+ en 30+ kazen, kazen met verschillende kruiden, boerenkazen en buitenlandse kazen. Daarnaast maken zij Kerst- en relatiegeschenken met zuivelproducten als specialiteit. “Kaas is een prachtig product om in geschenken te verwerken. Wij geven graag advies over ons assortiment Hollandse (boeren)kazen. Men kan kiezen uit vele soorten, smaken, leeftijden en gewichten. Op www.kaasenkerstgeschenken.nl is een selectie van de geschenken te zien”, zegt Dik Lok. “Voor kaasliefhebbers die meer van Hollandse kaas willen weten, geven we workshops in het proeven van Hollandse kaas.”