Keramiek en schilderkunst in ‘t Regthuys

Nieuwkoop – In de maand mei exposeren Ank van Dijk en Lawrence Kwakye in het Reghthuys in Nieuwkoop.

ankvandijk2

Werk van Ank van Dijk

De expositie wordt geopend op zondag 14 mei om 15.00 uur. Ank van Dijks dochter Mariëlle zal het werk van haar moeder inleiden; Lawrence Kwakye vertelt zelf over zijn schilderkunst.

De expositie is te bezoeken in de weekenden van 13/14, 20/21 en 27/28 mei.

Openingstijden zaterdags 10-16 uur, zondags 13-16 uur. De toegang is gratis.

Kunstenaars

Ank van Dijk bouwt haar werk  voornamelijk op met de hand. Vaak gaat zij uit van een bolvorm, waaruit fantasievogels en andere dieren ontstaan, ook werkt ze graag naar de natuur.  Maar altijd  streeft ze naar harmonie tussen het object en de ruimte eromheen.

Daarnaast vervaardigt ze uit plakken klei hoekige objecten als dozen en kastjes, voorzien van dekseltjes en scharnierende deurtjes. Objecten die nieuwsgierig maken naar de inhoud en er bijna om vrágen geopend te worden.

Veel van Anks werk is raku gestookt, een van oorsprong Japanse techniek  (raku betekent plezier), waarbij gebruik wordt gemaakt van de elementen aarde, lucht en vuur.

Lawrence Kwakye bekwaamde zich aan de Eindhovense Design Academy in vormgeving, waarbij hij leerde conceptueel te denken. Dit zette zich voort in de schilderijen die hij naast zijn werk als ontwerper maakte. Sinds  2010 wijdt hij zich volledig aan het schilderen.

Geboren uit een Ghanese vader en een Hongaarse moeder en opgegroeid in Nederland, is Lawrence geboeid door de connectie tussen die drie culturen; de wisselwerking en de veranderingsprocessen die hij daarbij ervaart vormen de basis van zijn werk. Het resultaat is toegankelijk, pakt je als kijker meteen maar… is wat je ziet wel wat het is?  Kwakye plaatst harmonie tegenover disharmonie en nodigt uit tot reflectie.