Krachttraining effectief bij jongeren met overgewicht

Nieuwkoop – Overgewicht komt veel voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen en jongeren. Aanpassing van de leefstijl is effectief en uit recent onderzoek blijkt dat ook krachttraining bij jongeren positief werkt.

Jongeren met overgewicht hebben baat bij krachttraining bijvoorbeeld tijdens de gymlessen op school, en zeker als dit gecombineerd wordt met een wekelijkse informatiesessie over gezond actief zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum bij een kleine 700 jongeren van negen middelbare scholen in Limburg. In het programma werden de oefeningen zo gekozen dat vooral de spiermassa werd aangesproken en dit stimuleerde de jongeren met overgewicht meer dan andere sportvormen waarin ze vaak tekort komen. Juist in deze krachtoefeningen zijn deze jongeren beter dan de gemiddelde jongere en dat werkt stimulerend en bevordert de motivatie.

Gevolg van het programma was dat bij de jongeren de vetmassa afnam waardoor de kans op het ontwikkelen van diabetes en cardiovasculaire ziektes in de toekomst afneemt. Daarnaast werd de onderzochte groep jongeren ook buiten de trainingen actiever.

In Nieuwkoop heeft Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, speciale programma’s voor mensen met overgewicht in samenwerking met de diëtiste. Voor volwassenen het programma Gewoon op Gewicht en voor kinderen en jongeren zijn er aangepaste programma’s.

Informatie hierover vindt u op www.bakkerendevos.nl maar uiteraard kunt u ook contact opnemen met het centrum via info@bakkerendevos.nl of telefoonnummer 0172-575261. Even binnenlopen op de Vijverhof 1 in Nieuwkoop kan natuurlijk ook.