Leerlingen maken wapens toneelstuk

Nieuwkoop – In Leiden is nog de hele maand november het toneelstuk ‘Odysseus, Misdadiger’ te zien. Twintig wapens die leerlingen van de Metaalvakschool Nieuwkoop maakten, spelen een belangrijke rol in het stuk. Al in de eerste scène wordt Odysseus bedreigd met een pistool, gemaakt door een van de leerlingen.

De leerlingen kregen de opdracht voor het maken van de wapens van Jos Nijhof, artistiek leider van toneelgroep Al Dente. De leerlingen werkten een volle week aan de wapens en dat was niet voor niets, want geen van hen had ooit eerder een lastoorts, plasmasnijder of slijptol vastgehouden. Hun stageweek was daarom niet alleen nuttig voor de toneelgroep, maar ook een intensieve kennismaking met het vak van metaalbewerking.

In totaal werkten dertien leerlingen aan de rekwisieten, onder begeleiding van vrijwilligers van de Metaalvakschool. Het resultaat was een bonte verzameling pistolen, messen, bajonetten en zelfs een kalashnikov. Wapens van alle tijden dus, en dat past bij het verhaal dat ook van alle tijden is. Het stuk speelt zich af na de thuiskomst van Odysseus, wanneer hij ruw geconfronteerd wordt met het feit dat zijn oude thuis ingrijpend veranderd is, net als de blik waarmee men naar hem kijkt: ‘jij dacht dat het een verschrikking was om door de oorlog heen te komen; probeer nu maar eens door de thuiskomst heen te komen’.

De voorstelling is zaterdag 29 oktober in première gegaan en nog tot en met 19 november te zien in theater De Ware Liefde, Kagerstraat 1 in Leiden. Meer informatie op www.aldente.nl.

De Metaalvakschool zoekt voortdurend vrijwilligers en nieuwe projecten voor haar leerlingen, meer informatie op www.metaalvakschool.nl.

de-leerlingen-met-het-resultaat