Leerlingen oriënteren zich op Toekomst in Techniek

Regio – De voorjaarsvakantie is nog maar net voorbij, maar voor 500 leerlingen uit Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn staat er een belangrijke dag voor de deur. Op vrijdag 9 maart verdiepen zij zich in serieuze zaken: hun toekomst. Dankzij de inzet van 25 bedrijven uit Ter Aar, Nieuwkoop en Nieuwveen kunnen de leerlingen kennismaken met tientallen technische beroepen.

Ilse Disseldorp is coördinator bij de Metaalvakschool Nieuwkoop en organiseert de dag. ‘We doen dat nu voor de zesde keer en het is mooi om te zien hoe de moderne ontwikkelingen in de techniek een steeds grotere rol spelen tijdens de Open Bedrijvendag. Vorig jaar maakten leerlingen hun eerste bouwtekeningen achter de computer bij Omnia Bouw. Dit jaar kunnen ze bij Vink Bouw met een virtual reality bril rondlopen in een nog niet gebouwd huis. De robots in actie bij H.W. van der Peet, C. van ’t Riet, Omefa en Gebroeders Bodegraven laten zien hoe snel het werk verandert van uitvoerend werk naar slim design dat door robots uitgevoerd kan worden.’

Het programma is gevarieerd en ook de traditionele beroepen ontbreken niet. Zo mogen de leerlingen bij Gebr. Egberts timmeren en metselen, een zonnepaneel aansluiten bij ST/Warmte en sleutelen aan auto’s bij De Boer, Van der Weijden, Benton en Van der Laan.

Voor leerlingen uit groep 8 staan de bedrijfsbezoeken in het teken van doen en ervaren. Voor de vmbo leerlingen heeft de dag een serieuzer karakter: zij staan op het punt een studierichting te kiezen en voor hen is het belangrijk om meer informatie te verzamelen over de activiteiten van het bedrijf en de verschillende beroepen die daarin een rol spelen. Ieder jaar vindt een deel van de leerlingen op deze manier een stage of vakantiebaan.

Ilse Disseldorp: ‘Het is ieder jaar weer bijzonder om te zien met hoeveel passie de ondernemers vertellen over hun product en het maakproces en hoeveel tijd ze besteden aan de voorbereiding van deze dag. Omdat de bedrijven zelf kiezen wat ze presenteren, ontstaat een gevarieerd programma waar het enthousiasme vanaf spat.’

Dankzij het succes van eerdere edities zijn er ook dit jaar weer nieuwe bedrijven aangehaakt: Vedette Jachtbouw, Berry’s Montagebedrijf, Autoschade De Boer, Lumiparts, de gemeentewerf en de milieustraat. Op http://www.metaalvakschool.nl/openbedrijvendag zijn alle deelnemende bedrijven te vinden.

Voor leerlingen én ouders die zich nog verder willen verdiepen in de toekomstmogelijkheden in de techniek organiseren de bedrijven op woensdagavond 28 maart een informatieavond. De avond vindt plaats op het Ashram College in Nieuwkoop en is bedoeld voor alle ouders en leerlingen uit de Rijnstreek, Uithoorn en Aalsmeer. Ook de bedrijven komen uit de hele regio. Zij laten zien welke mogelijkheden er zijn om te werken als ontwerper, als werkvoorbereider, in de werkplaats, of als baas van een groot of klein technisch bedrijf. Meer informatie is te vinden op www.metaalvakschool.nl/toekomstintechniek.