Lezing luchtweginfecties

Regio – Op vrijdag 12 januari 2018 geeft Prof. dr. Pieter S. Hiemstra in Leiden een lezing over het onderwerp “De rol van Luchtweginfecties bij chronische longziekten en het probleem van antibiotica resistentie”.

De bijeenkomst is in het Kerkelijk Centrum de Regenboog, Watermolen 1, 2317ST te Leiden, van 14.30 tot 16.30 uur. Aanmelding kan via leiden@longpunt.longfonds.nl, maar is niet verplicht.

Professor Hiemstra van de afdeling Longziekten van het LUMC: ‘Elke dag ademen we grote hoeveelheden lucht in met mogelijk ziekmakende micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Door onze afweer leidt dit gelukkig lang niet altijd tot een luchtweginfectie. Dergelijke infecties spelen een belangrijke rol bij acute en chronische longziekten, en worden vaak behandeld met antibiotica. Het probleem is dat micro-organismen zoals bacteriën steeds vaker ongevoelig blijken te zijn voor deze antibiotica. Tijdens de lezing ga ik in op de afweermechanismen in de long die ons beschermen tegen infecties.’ Ook zal Hiemstra vertellen over de rol van luchtweginfecties bij chronische longziekten zoals astma en COPD en gaat hij in op nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van infecties met micro-organismen die resistent zijn tegen antibiotica.

Maandelijks

Op de gratis toegankelijke maandelijkse bijeenkomsten van het Longfonds in Longpunt Leiden ontmoeten mensen met een chronische longaandoening, hun mantelzorgers en zorgverleners elkaar. Naast het opdoen van kennis zijn er ook mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen en sociale contacten op te doen.