Luilak in het dorp

Nieuwkoop/Nieuwveen – Luilak (zaterdag voor Pinksteren) wordt in Nieuwveen en Nieuwkoop op verschillende manieren gevierd.

bende-foto-1

Daar waar vroeger de jeugd met veel kabaal (met potten en pannen of knetterende brommers) door de straten trok, zijn nu wat meer ludiek acties.

In het centrum van Nieuwkoop, ook wel “Het Hart van Nieuwkoop” genoemd, hebben 14 ondernemers leuke kortingsacties bedacht om deze langslapers en de altijd vroege vogels te verleiden om op tijd het “nest” te verlaten. De winkels zijn open vanaf 07.00 uur ‘s en er zijn speciale kortingen. Extra vroeg open zijn:
Flinth Mode, Timeless, Plein-9, Bij Sjaan, Tuijn Optiek, Dierenspeciaalzaak Rijnbeek, Bloom your Life, Body & Beautycare Danielle, Fix Hairfashion (kapper Rob), Restaurant de Zwarte Bal, De Boom, Foto Ruiterman, AH Nieuwkoop, BLUE-by-Rosa, Rosa Underwear.

luilak1

De Bende

In Nieuwveen komen de Bendeleden van De Bende in actie. Met veel kabaal en gejoel komen de Bengels, Boefjes, Belhamels en Bandieten in actie voor het Goede Doel. De jeugd trekt met lawaai door de straten van Nieuwveen en bieden croissants te koop aan. (1,50 per stuk) De gehele opbrengst van deze actie komt ten goede aan de Dierenambulance Alphen a/d Rijn. Wie wat wil doneren mag de huis-aan-huis bezorgde flyer voor het raam hangen. Wie geen herrie zijn of haar straat wil kan dat afkopen voor 50 euro. Wie zeker wil zijn van verse croissants bij het ontbijt, kan naam, adres en bestelling mailen naar info@de-bende.nl. De bandieten bezorgen alleen in Nieuwveen.

Luilak

Luilak is volgens Wikipedia een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren. Er wordt vrij algemeen uitgegaan dat het een viering is met een Friese oorsprong en tijdens Luilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers bespot en wakker gemaakt. Tegenwoordig wordt Luilak nog in diverse Noordhollandse en enkele Zuidhollandse plaatsen gevierd.