Manuele therapie effectief bij hoofdpijn

Nieuwkoop – Uit onderzoek blijkt dat Manuele therapie effectief is bij de behandeling van chronische spierspanningshoofdpijn.

hoofdpijn5

Het onderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse Manueel therapeut René Castien die in het najaar van 2013 promoveerde aan de VU in Amsterdam, gaf bij de hoofdpijnpatiënten een duidelijk afname te zien van het aantal hoofdpijndagen. Bij verreweg het grootste gedeelte van de patiënten zelfs een afname van meer dan 50%.

Mede hierdoor staat in de nieuwe richtlijn voor de huisarts niet langer dat deze terughoudend dient te zijn met het doorverwijzen van deze patiënten naar de Manueel therapeut.

De behandeling bestaat uit het optimaliseren van de beweeglijkheid van de bovenrug en de nekregio middels manipulaties en mobilisaties, training van de korte nekspieren en houdingsoefeningen. Dat spierkrachttraining effectief is bij nek- en hoofdpijnklachten was al eerder in onderzoek aangetoond door Manueel therapeut Hans van Ettekoven.

In Nieuwkoop kunt u voor Manuele therapie terecht bij Bakker & De Vos. De vijf aanwezige Manueel therapeuten, allen op Master niveau, hebben ruime ervaring in de behandeling van klachten in de rug en nek. Meer informatie vindt u op www.bakkerendevos.nl Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken; bel 0172-575261 of stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl