Moeilijk zeilen met weinig wind

Langeraar – Op de Langeraarse plassen werden er afgelopen zondag twwe wedstrijden gevaren door de leden van de WSVL voor de jaarlijkse competitie. De weersverwachting voorspelde niet veel goeds voor  zeilers: Windkracht 1 bft en later op de dag windkracht 2.

WVSL

Gelukkig was de zon ruimschoots aanwezen en werd het een mooie dag om op het water te vertoeven. Er werd gekozen om baan E te varen en de boeien niet te veel aan de zijkanten van de Langeraarse plas te leggen om toch zoveel mogelijk wind te vangen. Ondanks het feit, dat er weinig wind was voorspeld verschenen er 9 boten aan de start, zij durfden de uitdaging wel aan met de minimale windkracht.

Het was nu niet een kwestie van zeilen hijsen en gaan varen, er was meer technisch inzicht nodig om de juiste koers te varen: Hoe vang je dit windje op en hoe stel ik mijn zeilen in om dit beetje wind vast te houden. Het was constant zoeken naar de wind. En als die iets toenam, draaide deze constant, waar door het kon gebeuren, dat de verschillende jachten, op gelijke hoogte sterk verschilden in snelheid.

Een snelle en goede start was nu geen garantie voor een winnende plek. Zo gebeurde het, dat boten die laat startten en achteraan lagen aan het einde van de wedstrijden voorop voeren en omgekeerd. Kleine foutjes werden direct afgestraft, waardoor het veld een paar keer van positie veranderde. Bij het ronden van de diverse boeien ontstonden er soms moeilijke situaties omdat de wind daar volledig weg viel.

Na afloop van deze mooie maar moeilijke zeildag werd er druk gediscussieerd over de mogelijkheden en kansen die wel dan niet benut werden.

De uitslag van de eerst wedstrijd om 12.00 uur:
1. Peter Koeleman (Flash)
2. Wim en Agatha van Kints (16m2)
3. Gerard van der Hoorn en Pieter de Graaff: (16m2)

Uitslag tweede wedstrijd om 14.00 uur:
1. Rob en Miriam Morelisse (16m2)
2. Joost van Leeuwen ( Laser)
3. Gerard van der Hoorn en Pieter de Graaff (16m2)