Moreel appèl op Rabobank

Nieuwveen – Het voornemen van de Rabobank om de pinautomaat uit Nieuwveen weg te halen, valt slecht bij een groot deel van de inwoners.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lia Slof (rechts) overhandigt de handtekeningen aan Lonneke Tax

Tijdens een informatieve bijeenkomst in het gemeentehuis probeerden medewerkers van de bank uitleg te geven over de voorgenomen plannen. Een aantal boze inwoners en een afvaardiging van de dorpsvereniging hadden zich hiervoor aangemeld.

Commercieel directeur Lonneke Tax legde uit dat om veiligheidsredenen niet is toegestaan om in panden met een woonbestemming pinautomaten te hebben. De andere redenen waren vooral zakelijk: het pinverkeer bij automaten neemt af en er komt binnen afzienbare tijd een samenwerking van alle banken, waarbij alle pinautomaten voor iedereen toegankelijk worden.

Peter Vos deed namens de dorpsvereniging een moreel appèl op de bank. ‘U zegt middenin de samenleving te staan, maar nu neemt u eenzijdig een besluit. Wij hebben steunbetuigingen van circa 400 inwoners die graag de pinautomaat in het dorp willen houden. Het gaat vooral om oudere kwetsbare mensen in ons dorp.’ Lia Slof vulde aan dat ook op Ipse de Bruggen veel cliënten en hun verzorgers bezwaar maken tegen de verdwijning.

Ondernemer Rob Rehorst vroeg hoeveel klanten de bank in Nieuwveen heeft en berekende dat ongeveer 70 procent van alle 1500 brievenbussen Rabobank post krijgt. ‘U bent als bank zo groot geworden, omdat u altijd goede service verleende. Dat is hard achteruit gegaan.’

Diverse andere bewoners uitten ook hun bezwaren en met name de coöperatieve gedachte werd benoemd. Heeft de ledenraad dit goedgekeurd en zitten er wel Nieuwveners in die raad?

De bank gaf oplossingen voor kwetsbaren en ouderen (service of hulp aan huis en een geldbezorg service) ‘Geld laten bezorgen kost wel 5,50 euro per keer, maar in de beginfase zullen we dat niet in rekening brengen,’ liet Tax weten.

Als alternatief zouden de inwoners graag een losse unit (box) zien zoals die ook in Noorden en Ter Aar staan. De bank wil echter wachten tot de samenwerking en het gezamenlijk beheer van pinautomaten onder één noemer komt.

Dat wil eigenlijk niemand in Nieuwveen. Met de toezegging dat er binnen veertien dagen een reactie komt, besloot Lonneke Tax de bijeenkomst.