Natte jaarwisseling

Regio – Er trekt vandaag een neerslaggebied over het land. Eerst valt er (natte) sneeuw, maar geleidelijk gaat het regenen. De opmaat naar een natte jaarwisseling.

Vandaag, vrijdag, start de dag koud, maar zonnig. Al gauw neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. In de tweede helft van de ochtend begint het vanuit het zuidwesten te sneeuwen. De sneeuw blijft mogelijk een beetje liggen, maar gaat snel over in regen. De temperatuur varieert van 4 graden langs de kust tot 2 graden in het binnenland. Aan het eind van de middag zakt het kwik in het oosten richting het vriespunt. Er staat een matige tot krachtige zuidenwind en daardoor voelt het waterkoud aan met -3 graden.

In de nacht naar zaterdag wordt het tijdelijk droog en kan het even opklaringen. Aan het eind van de nacht trekt een nieuw neerslaggebied ons land binnen.

Zaterdag belooft een grijze en natte dag te worden. In de ochtend valt flink wat regen, in de middag wordt het vanuit het zuidwesten wat droger. De zon is niet of nauwelijks te zien. Ondanks het grauwe weer is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. De maxima liggen tussen 8 graden op de Wadden tot 12 in het zuiden van het land. Het is onstuimig met een stevige zuidwestenwind, aan zee is kans op zware windstoten. Daardoor voelt het helemaal niet zo zacht aan als de thermometer aangeeft.

Oudejaarsdag lijkt eveneens nat te verlopen. Daarbij is het overwegend grijs en er staat een stevige zuidwestenwind. Daarmee wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 10 graden op de Wadden, 13 in het midden van het land en 14 hier en daar in het zuiden. Als deze verwachting uitkomt hebben we de warmste Oudejaarsdag sinds 1901. Opnieuw een warmterecord en daarmee sluit 2017 in stijl af, want het was een nat en zeer warm jaar.

Tijdens de jaarwisseling kan het een beetje opklaren, maar is ook de kans op regen vrij groot. De kans dat het precies regent tijdens de jaarwisseling is best groot, maar nog gevaarlijker is de wind. (vuurwerk)

De dagen daarna wordt het iets minder zacht met maxima tussen 7 en 10 graden. Ook ‘s nachts blijft de temperatuur ver boven het vriespunt, daarmee is de winter ver te zoeken.

Bron: weeronline